De Haan 2013/2018: zelfde gezichten, andere partij

Vooraan v.l.n.r. Paul Meyers, Rudy Claus, voorzitter Kurt Devooght, gemeentesecretaris Franky Museeuw, Peter Breemersch, Rudi Cattrysse, Marleen De Soete. Achteraan v.l.n.r. Maike Ohnemus, Sofie Rouzée, Pascal Vermeire, Kurt Demaria, Nicole Maeckelberghe, achter haar Hans Jonckheere, naast haar Wilfried Vandaele, Jan Vermast, Stefaan Vincke, Jonathan Devuyst, Ronny Vandaele, Hilde Dhont, Andrée Flahaut-Pouillon, Mathieu Delbarge, Christine Beirens. (Foto AV)
Redactie KW

De gemeenteraad heeft er enkele bewogen jaren op zitten. Er waren op zich weinig wissels, al zijn er wel al heel wat raadsleden die voor een ander team spelen. Ondertussen is het zover gekomen dat de schepenen meestemmen met de oppositie, waarmee ze samen naar de verkiezingen trekken.

De wissels in de gemeenteraad van De Haan vallen al bij al nog mee. Bij de start van de legislatuur werd Marleen Schillewaert-Vercruyce OCMW-voorzitter, in die hoedanigheid woont ze ook de gemeenteraad bij. De volgende wissel is pas in 2017 als Ronny Vandaele (N-VA/Samen) uit de politiek stapt omdat hij de kans krijgt om als bibliothecaris aan de slag te gaan in zijn eigen gemeente. Hij wordt opgevolgd door Christiane Knudde. Als nieuwkomer in de gemeenteraad en voormalig diensthoofd Toerisme laat ze zich regelmatig horen, nochtans is ook de grimmige sfeer haar opgevallen.

“Toen ik in november naar de gemeenteraad kwam merkte ik een volledig andere mentaliteit dan in de OCMW-raad. Dat was niet zo prettig. Ik ben voor een constructieve manier van werken. Ik zou graag zien dat er weer op een positieve manier aan politiek gedaan wordt”, zegt Knudde. Vooral de kritiek op ambtenaren die de voorbije maanden te horen viel van schepen Marleen De Soete maakt haar boos. “Ik ben een vurige verdediger van de ambtenaren. Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet doorschuiven naar het personeel. Ik ben zelf diensthoofd geweest en als er iets fout liep, dan probeer je dat recht te zetten binnen de dienst.”

Mooi gebaar

De laatste wissel kwam er toen Andrée Flahaut-Pouillon na meer dan 30 jaar de politiek verliet. Andrée Flahaut was OCMW-voorzitster in De Haan van 1988 tot 2012, maar ze zetelde tot nu als oppositieraadslid. Ze wilde nog even voor de verkiezingen al de fakkel doorgeven aan Trui Minne-Jonniaux (SAMEN/N-VA). “Ik vind het een mooi gebaar van mevrouw Flahaut. Zo krijg ik de kans om nog even in te lopen en ben ik beter voorbereid om er bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober voluit voor te gaan”, vertelde Trui Minne-Jonniaux destijds.

De Haan 2013/2018: zelfde gezichten, andere partij

Op het eerste zicht is er dus relatief weinig veranderd in vergelijking met de foto van 2013, op enkele kapsels na. Er zijn wel grote veranderingen in de samenstelling van de partijen.

Terwijl Bewust 12 met een absolute meerderheid eigenlijk weinig zorgen had in De Haan, werd de interne strijd het grootste probleem. De eerste helft van de legislatuur kwam weinig van de interne strubbelingen ook naar boven. De oppositie had wel vaker kritiek op de manier van werken, maar daar bleef het vaak bij. Na discussies rond het ontslag van de bestuurssecretaris werden de breuklijnen weliswaar steeds duidelijker, ook voor het publiek in de gemeenteraad, dat overigens vaak talrijk vertegenwoordigd was.

De Haan 2013/2018: zelfde gezichten, andere partij

Binnen het schepencollege ontstonden al twee groepen. Daarvan zijn drie schepenen uiteindelijk overgestapt naar Open & N-VA en schepen Marleen De Soete vormt samen met CD&V, momenteel niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd, de nieuwe partij Vooruit! Sinds de nieuwe allianties ook publiek geworden zijn wordt er ook al zo gestemd in de gemeenteraad. Nochtans had schepen Rudi Cattrysse bij zijn overstap naar de lijst Wilfried Vandaele beloofd om trouw te blijven aan de partij waarmee hij verkozen werd. Hij was de eerste schepen die zijn overstap maakte in februari. Na hem zijn nog enkele leden van Bewust gevolgd naar Open & N-VA. (Leen Belpaeme)

DeHaan_grafiekOK

De Haan_tabelOK