Het is moeilijk om een overzicht te maken van de al dan niet gerealiseerde beloftes. Door de simpele reden dat bij de start van de nieuwe legislatuur de kartels N-VA&Open VLD en SP.A-Groen geen ondertekend bestuursakkoord hadden. Er werd altijd verwezen naar het meerjarenplan, maar dat is vooral veel gecijfer en weinig concrete beleidsinfo. Maar toch.
Dé pluim op de hoed van de meerderheid is ongetwijfeld de aangehouden inspanningen om de stadsschuld gevoelig terug te dringen en de financiën weer op orde te brengen. Dat was ook broodnodig. Door de vele investeringen in de vorige legislaturen – onder meer de vernieuwing van het historisch hart en niet in het minst de bouw van een nieuwe sporthal – stond de stadskas haast op droog zaad. Niet dat het spaarpotje was opgesoupeerd, maar er was dringend nood aan een financieel plan om de stad niet in een diepe, financiële put te duwen. Daarin slaagde deze meerderheid met glans. Het financieel op orde brengen van de financiën is niet zichtbaar of tastbaar, wat qua visibiliteit weinig voordeel oplevert. Maar de groene cijfers zijn er wel.
Schuld per inwoner gehalveerd
Na een jaar werden de lokale lasten – personenbelasting en opcentiemen op onroerende voorheffing – licht verhoogd, maar die zitten nog netjes onder het Vlaams gemiddelde. Verder werd in de eigen stadsdiensten gerationaliseerd en onder meer lineair bespaard. Daarbovenop verkocht de stad ook enkele gebouwen en/of gronden. Begin 2012 bedroeg de schuldenlast op de rekening bijna 2.000 euro per inwoner. Dat wordt tegen het einde van de legislatuur gehalveerd. “We gaan bewust ook geen leningen meer aan”, aldus burgemeester Els De Rammelaere. Lees: alle investeringen worden met eigen middelen betaald.
Vervolgens kreeg het stadsbestuur echter een opdoffer van jewelste te incasseren: de vaststelling van asbest in het cultuurcentrum Gildhof. De bestuursmeerderheid maakt er geen geheim van: de in het najaar van 2015 aangetroffen verhoogde asbestconcentratie in het cultuurcentrum Gildhof zette een zware domper op andere, geplande investeringen. Er zat niets anders op dan enkele miljoenen euro’s extra in de asbestverwijdering én de herinrichting van het Gildhof te voorzien. Andere geplande investeringen werden doorgeschoven of begrijpelijk geschrapt.
Asbestoperatie
Ook andere geplande werken in het Gildhof – zoals een nieuwe inkomhal en andere interieurwerken – werden ‘on hold’ geplaatst. Hoe open en transparant de meerderheid ook communiceerde over de nood aan de verwijdering en de inrichting van een nieuwe theaterzaal (met nieuwe zetels, theaterdoeken, licht en klank…), hoe eerder terughoudend men in het stadhuis bleef over hoeveel de hele asbestoperatie zou kosten. Op een eerdere gemeenteraad vroeg de oppositie meer duidelijkheid over de kostprijs. Indien alles verder op schema verloopt, gaat de nieuwe theaterzaal van het cultuurcentrum Gildhof open bij de start van een nieuw cultuurseizoen 2018-19.
Het vertrouwen in het Gildhof kan vlug worden hersteld als gezelschappen en verenigingen de nieuwe en moderne mogelijkheden zullen ontdekken
Directeur Erik Demoen is sinds begin dit jaar weer aan het werk en houdt zich voornamelijk bezig met de geplande opstart. Want iedereen moet weer vertrouwen krijgen in het intussen bijna drie seizoenen (2015-16, 2016-17, 2017-18) gesloten cultuurcentrum. Maar dat vertrouwen kan vlug worden hersteld als gezelschappen en verenigingen de nieuwe en moderne mogelijkheden zullen ontdekken.
Terug naar de cijfers nu. Het gedetailleerd overzicht hierboven becijfert de hele asbestkost én de inrichting van de theaterzaal: ruim 3 miljoen euro. Er werden vier (kosten)blokken voorzien: kosten van de verhuizing van de eigen voorstellingen en de voorstellingen van verenigingen (totaal 83.152 euro), de terugbetaling van de kosten aan verenigingen en schadevergoedingen (totaal 66.989 euro), de technische kosten van de sluiting (totaal 54.442 euro) en de renovatie als gevolg van de asbestverwijdering dakwerken én herinrichting (in totaal 2.841.831 euro). Na afloop zal iedereen opgelucht kunnen ademhalen en genieten van een modern ingerichte en uitgeruste zaal. Nog even geduld.
Nieuw jeugdcentrum
Er werd verder geïnvesteerd in belangrijke wegeniswerken, zoals in de Bedevaartstraat en ook in de Tramstraat/Pontweg. In de deelgemeenten was de geslaagde realisatie van de dorpskernvernieuwing van Aarsele het meest opvallend. Voor Kanegem zijn er dan weer plannen om het parochiecentrum (en de omgeving) grondig te verbouwen en te vernieuwen. Die plannen werden inmiddels voorgesteld, maar een realisatie is niet voor morgen. Budgetten voor de uitvoering werden nog niet voorzien.
Wat intussen wel in uitvoering is, is de bouw in Tielt van een nieuw jeugdcentrum in de tuin De Brabandere, naast het stedelijk zwembad en aanleunend bij het Maczekplein. Maar in dat dossier blonk de meerderheid niet uit in doortastendheid. Het ontwerp werd verschillende keren gewijzigd. Ook de locatie, want oorspronkelijk zou de nieuwbouw in het stadspark komen. Ook het budget werd meerdere keren aangepast. Eerstdaags wordt verwacht dat de eerste spadesteek wordt gestoken.
Uitbreiding van de academie
Er zijn nog twee belangrijke dossiers waar we het nog niet over hebben gehad: de uitbreiding van de academies en de… collegesite. De Weekbode Tielt bracht in beide dossiers de meest actuele stand van zaken. Zowel de kunst- als de muziekacademie scoren op vlak van pedagogie, maar op vlak van infrastructuur laten de gebouwen de wensen over. Meer zelfs, op dat punt kregen beide academie een ongunstig advies, zodat heel snel werk moet worden gemaakt van verbeterpunten.
Het heikele dossier van de collegesite is intussen meer op een processie van Echternach gaan lijken. Niemand doet dus nog voorspellingen
De CD&V-oppositie wil de uitbreiding van de academies op de site Vanmaele, die werd aangekocht door de private bouwontwikkelaar Verstraete, die voorlopig geen bouwvergunning krijgt voor de bouw van enkele blokken met assistentiewoningen. Komt de uitbreiding van de academie dan op de collegesite? Of op een terrein achter de technische loods in de Meulebeeksesteenweg? Of op de site van de Godelieveschool? Niemand die het op vandaag weet. Er liggen volgens de bevoegde SP.A-schepenen Guido Mehuys en Simon Bekaert nog verschillende pistes open. Maar de bestuurscoalitie neemt intussen een serieuze bocht en is al met de ontwikkelaar gaan praten. De kans bestaat dus alsnog dat de uitbreiding van de academie aan de achterzijde van de huidige inplanting komt.
En, oh ja, dan nog dit: hoe zou het zijn met de collegesite? Die ligt er net als begin 2013 als een troosteloze parking en vlakte bij. Bij regenweer smerig, bij droog weer desolaat. Kortom, van de beloofde eerste steen in het najaar van 2013 is nog niks te merken. Er werd intussen wel al een voorkeuraanbieder aangeduid, maar dat is niet veel meer dan schone schijn. Indien het toch niet goed komt, dan houdt de meerderheid nog een opening vrij dat de andere aanbieder alsnog in aanmerking kan komen.
Feit is: er komt op die site een deels ondergrondse parking, appartementsblokken met woon-, werk- en winkelfuncties. Wanneer de effectieve start wordt gegeven? De onderhandelingen zouden in de slotfase zitten. Dit meest heikele dossier is intussen meer op een processie van Echternach gaan lijken. Niemand doet dus nog voorspellingen. Het blijft een pijnlijke achillespees van deze bestuursmeerderheid.
#GVK18 : Peiling Tielt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier