David Kyriakidis uit Komen-Waasten kopman voor nieuwe burgerlijst Collectif Citoyen

© Walter Vandenberghe
Jos Remaut

Op 26 mei presenteert er zich in Wallonië een nieuwe partij aan de kiezer : Collectif Citoyen is een burgerlijst die, los van ideologie en partijstructuren, wil werken aan een betere samenleving, met zoveel mogelijk inspraak én engagement van de gewone man.

De nieuwe lijst is van onder uit gegroeid, vanuit diverse lokale burgerinitiatieven die overal in Wallonië de kop hebben opgestoken en waarvan er een aantal zelfs aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben meegedaan. Zo ook in Komen-Waasten, waar gemeenteraadslid David Kyriakidis zich van de PS afscheurde om zelf met de burgerlijst MCI (Mouvement Citoyen Indépendant) op de komen. Ze behaalde twee zetels en stapte mee in de nieuwe meerderheid, die komaf maakte met de decennialange absolute meerderheid van de katholieke groep.

Collectif Citoyen zal op 26 mei opkomen voor zowel het Waals Parlement als voor de federale Kamer. David Kyriakidis wordt lijsttrekker voor de Kamer in de kieskring Henegouwen, die de grootste is van Wallonië en met de laagste kiesdrempel dus het meest kans biedt op verkiezing. “De Belgische burgers willen echt een grondige verandering van de manier waarop aan politiek wordt gedaan. Wij kunnen hen die bieden”, motiveert Kyriakidis zijn nationale demarche.

Collectif Citoyen wil een grondige hervorming van het politieke bestel. Dat moet vereenvoudigd en ontvet worden, waardoor er middelen vrijkomen die kunnen worden geïnvesteerd in zaken die goed zijn voor de bevolking. Het onderwijs bijvoorbeeld, dat Collectif Citoyen flink opgekrikt wil zien en waar de leerlingen nog veel meer moeten worden gevormd tot mondige, zelfbewuste en verantwoordelijke wereldburgers. “Wij willen geen links of rechts, wij willen efficiëntie“, aldus nog David Kyriakidis.

David Kyriakidis is de uitbater van een café met krantenzaak in Le Bizet, maar is vooral ook bekend als plaatselijk perscorrespondent en fotograaf. Hij heeft ook een eigen nieuwsblog, die heel intens wordt gevolgd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.