Daphné Dumery (N-VA) legt als laatste West-Vlaamse burgemeester de eed af

© Davy Coghe
Redactie KW

Ook Blankenberge heeft sinds vanmiddag eindelijk zijn nieuwe burgemeester. “En ik kan eindelijk weer opgelucht ademhalen”, is de eerste reactie die we achteraf van de Blankenbergse N-VA-burgemeester mogen optekenen. En ze klinkt ook opgelucht, de eerste vrouwelijke burgemeester van ‘t steedje.

Een behoorlijk contrast met de Dumery die we woensdagmorgen zagen op de inderhaast bijeengeroepen persconferentie van de Blankenbergse N-VA. “Die laatste weken en maanden zijn ook echt slopend geweest. Pas deze nacht heb ik voor het eerst sinds weken weer eens doorgeslapen. Vanavond maak ik er een rustige avond van met vrienden en familie, vanaf morgen is het dan eindelijk voor echt. Dit voelt als een afgesloten hoofdstuk en een nieuw begin. Het werk heeft ondertussen niet stilgelegen, maar zolang ik mijn officiële titel niet had, kon ik ook geen echte knopen doorhakken. Vooral de beslissingen rond veiligheid – politie en brandweer – krijgen nu mijn eerste prioriteit, maar ik wil daarna ook zo snel mogelijk werk maken van onze verkiezingsbeloftes: focus op kansarmoede, de inwoner centraal; kortom die thema’s waarin we elkaar met de nieuwe meerderheidscoalitie gevonden hebben. Ook het gemeentebudget voor 2019 is intussen helemaal rond.”

Dumery hoopt tenslotte ook dat al de commotie op sociale media nu definitief kan gaan liggen. “Ivan (De Clerck, red.) is nu alleszins verlost van zijn taak als overgangsburgemeester. Hopelijk kunnen we met een propere lei aan een nieuwe start voor Blankenberge beginnen.” Dumery moest overigens nog als enige West-Vlaamse burgemeester haar eed afleggen. “Vooraf heb ik met de gouverneur een goed en deugddoend gesprek gehad. Hij pleitte voor een constructieve samenwerking met de andere West-Vlaamse burgemeesters en moedigde me op een bijna vaderlijke manier aan.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.