Daphné Dumery legt donderdag eed af als burgemeester van Blankenberge

Redactie KW

Daphné Dumery (N-VA) legt donderdag als laatste West-Vlaamse burgemeester de eed af bij provinciegouverneur Carl Decaluwé. Zij wordt burgemeester in Blankenberge na een tumultueuze periode.

63 burgemeesters passeerden al bij provinciegouverneur Decaluwé voor de eedaflegging, maar op Blankenberge was het wachten. Lang wachten. Niet dat er nog geen akkoord of een coalitie was, want op 14 oktober al werd beslist dat N-VA in een coalitie zou stappen met CD&V en sp.a en dat Dumery burgemeester zou worden. Open VLD, de grootste partij, werd zo buitenspel gezet.

Toch bleef het wachten op de eedaflegging. Een tweede voordrachtsakte blijkt aan de basis te liggen van het probleem. Open VLD zegt namelijk dat er al een akkoord was betekend in het najaar van 2017. “Verschillende leden van de N-VA-fractie, waaronder mevrouw Dumery, tekenden immers een voordrachtsakte voor Ivan De Clerck als burgemeester”, aldus Open VLD. Dumery houdt echter vol dat het uitstel van de eedaflegging er kwam omwille van persoonlijke redenen en dat ze de installatievergadering wou afwachten. Die vond echter al plaats op 4 januari.

Bij Open VLD, de partij van De Clerck, luidt het zo: “Om zeker te zijn dat mevrouw Dumery haar ambt als burgemeester niet zou verliezen, kon ze niet anders dan de installatievergadering af te wachten en hopen dat Ivan De Clerck zijn mandaat in de gemeenteraad niet zou opnemen. Wetende dat in het andere geval de stad mogelijk enkele maanden in een onzekere situatie zou worden gestort, kozen wij opnieuw voor het welzijn van onze stad. Bijgevolg deed Ivan De Clerck dus afstand van zijn mandaat. Hierdoor bekwam mevrouw Dumery het broodnodige advies van minister Homans en beschikt ze nu eindelijk over de nodige zekerheid om alsnog haar eed zonder al te veel risico af te leggen”, duidt Open VLD.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.