De ingang van de kerk was bedolven onder de bloemen. Op de kist lagen zijn burgemeestersjerp en de Vlaamse Leeuw. Het werd een gedenkwaardig afscheid. Al van voor 10 uur kwamen mensen de kerk binnen om een plaatsje te kunnen bemachtigen. Velen moesten de dienst echter rechtstaand meevolgen, ondanks dat heel wat extra stoelen werden bijgezet.

Uiteraard waren er heel wat politici aanwezig om hun steun te betuigen. Eregouverneur Paul Breyne en de burgemeesters Emmily Talpe (Ieper) en Sandy Evrard (Mesen) en de gewezen burgemeesters Jan Durnez, Luc Dehaene (Ieper), Jonny Goos (Wervik) en ook ereburgemeester Maurice Bourgois en zijn collega's in het schepencollege van het eerste uur Marc Leenknegt, Leon Hoflack en Berenice Kesteloot. Burgemeester Dirk Sioen voerde het Zonnebeekse college aan, vergezeld door tal van gemeenteraadsleden en x-gemeenteraadsleden.

Honderden en honderden gewone mensen

Maar vooral waren er ook honderden en honderden gewone mensen die hun ereburgemeester wilden eren. Tijdens de plechtigheid haalden zijn dochter Benedicte en de oudste kleinkinderen op ontroerende wijze herinneringen op aan Cardoen. De homilie werd vervangen door een rede van zijn schoonzoon Dirk Van Eygen, de zaakvoerder van het restaurant Pacific Eiland in Ieper.

© ZB

"Met jou in ons midden was het een hemel", klonk het. "Je was een laatbloeier, trouwde laat, werd laat zelfstandig en laat burgemeester. Alles liet vermoeden op een lang leven... Maar helaas", zei Dirk Van Eygen met een krop in de keel. "Je was een fantastisch persoon, speels en ondeugend. Je had een groot hart voor iedereen, je was een volksvriend die graag onder de mensen was. Je was de sympathiekste schoonvader die ik me kon wensen." De toespraak werd op spontaan applaus onthaald.

De mensen zijn dankbaar

Ook Cardoens boezemvriend Oswald Maes nam het woord. Op zijn speelse manier typeerde hij Dirk Cardoen. "We werden heel jong vrienden en zijn dit gebleven. Bij de groep Pupe en Blaze beleefden we onvergetelijke momenten. Je politieke hoogtepunt was het burgemeesterschap. De overvolle kerk, onze kerk waar we alles meemaakten... Van communies tot huwelijken. De mensen zijn dankbaar. Dank u Dirk." Tijdens de offergang werden foto's geprojecteerd met hoogtepunten uit zijn politieke loopbaan.

Op het bidprentje werd hij getypeerd als 'Een eeuwige twintiger, steeds in de mood voor iets nieuw en avontuurlijks. De zon in huis. Nooit hebben we je horen zagen of klagen. Je was gebeten door de politiek, maar gelukkig geen bijtend politieker. In ieder geval was je een loepzuivere Vlaming met het hart de juiste plaats. Je was fier op jouw dorp en zijn stoet en ooit wel lid geweest van elke Beselaarse vereniging. We zijn er vrij zeker van dat je hierboven iedere avond je Duvelke zal blijven krijgen.'

Dirk Cardoen was getrouwd met Rita Ghekiere, was de vader Benedicte en Piet en grootvader van Léon, Jérôme, Romain, Elisa, Marcel en Stella.

De ingang van de kerk was bedolven onder de bloemen. Op de kist lagen zijn burgemeestersjerp en de Vlaamse Leeuw. Het werd een gedenkwaardig afscheid. Al van voor 10 uur kwamen mensen de kerk binnen om een plaatsje te kunnen bemachtigen. Velen moesten de dienst echter rechtstaand meevolgen, ondanks dat heel wat extra stoelen werden bijgezet.Uiteraard waren er heel wat politici aanwezig om hun steun te betuigen. Eregouverneur Paul Breyne en de burgemeesters Emmily Talpe (Ieper) en Sandy Evrard (Mesen) en de gewezen burgemeesters Jan Durnez, Luc Dehaene (Ieper), Jonny Goos (Wervik) en ook ereburgemeester Maurice Bourgois en zijn collega's in het schepencollege van het eerste uur Marc Leenknegt, Leon Hoflack en Berenice Kesteloot. Burgemeester Dirk Sioen voerde het Zonnebeekse college aan, vergezeld door tal van gemeenteraadsleden en x-gemeenteraadsleden. Maar vooral waren er ook honderden en honderden gewone mensen die hun ereburgemeester wilden eren. Tijdens de plechtigheid haalden zijn dochter Benedicte en de oudste kleinkinderen op ontroerende wijze herinneringen op aan Cardoen. De homilie werd vervangen door een rede van zijn schoonzoon Dirk Van Eygen, de zaakvoerder van het restaurant Pacific Eiland in Ieper. "Met jou in ons midden was het een hemel", klonk het. "Je was een laatbloeier, trouwde laat, werd laat zelfstandig en laat burgemeester. Alles liet vermoeden op een lang leven... Maar helaas", zei Dirk Van Eygen met een krop in de keel. "Je was een fantastisch persoon, speels en ondeugend. Je had een groot hart voor iedereen, je was een volksvriend die graag onder de mensen was. Je was de sympathiekste schoonvader die ik me kon wensen." De toespraak werd op spontaan applaus onthaald. Ook Cardoens boezemvriend Oswald Maes nam het woord. Op zijn speelse manier typeerde hij Dirk Cardoen. "We werden heel jong vrienden en zijn dit gebleven. Bij de groep Pupe en Blaze beleefden we onvergetelijke momenten. Je politieke hoogtepunt was het burgemeesterschap. De overvolle kerk, onze kerk waar we alles meemaakten... Van communies tot huwelijken. De mensen zijn dankbaar. Dank u Dirk." Tijdens de offergang werden foto's geprojecteerd met hoogtepunten uit zijn politieke loopbaan.Op het bidprentje werd hij getypeerd als 'Een eeuwige twintiger, steeds in de mood voor iets nieuw en avontuurlijks. De zon in huis. Nooit hebben we je horen zagen of klagen. Je was gebeten door de politiek, maar gelukkig geen bijtend politieker. In ieder geval was je een loepzuivere Vlaming met het hart de juiste plaats. Je was fier op jouw dorp en zijn stoet en ooit wel lid geweest van elke Beselaarse vereniging. We zijn er vrij zeker van dat je hierboven iedere avond je Duvelke zal blijven krijgen.'Dirk Cardoen was getrouwd met Rita Ghekiere, was de vader Benedicte en Piet en grootvader van Léon, Jérôme, Romain, Elisa, Marcel en Stella.