Dan toch geen stembussen in Meense woonzorgcentra

Jean-Marie Lambrecht van S-Plus Lauwe is niet gelukkig met de beslissing dat bewoners van de woonzorgcentra niet ter plaatse zullen kunnen gaan stemmen. © WO
Redactie KW

Tegen het advies van de ouderenraad en het VVSG in, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om geen stembureaus in te richten in woonzorgcentra tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daartoe haalt het een aantal praktische argumenten aan. Drogredenen, vindt Jean-Marie Lambrecht, het is hen enkel te doen om de volmachten van de rusthuisbewoners.

Heel wat steden en gemeenten zijn op de aanbevelingen van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) ingegaan om stemlokalen in rusthuizen in te richten. Jean-Marie Lambrecht van seniorenvereniging S-Plus Lauwe vindt de beslissing van de stad Menen om dat niet te doen, dan ook een kaakslag voor de rusthuisbewoners. “Ook de Ouderenadviesraad van stad Menen, die alle erkende seniorenverenigingen vertegenwoordigt, bracht hier ruim een half jaar geleden unaniem gunstig advies over uit. Daarop kregen we geen standpunt, ook niet de weigering van het schepencollege. En nu vernemen we via een Facebookbericht van raadslid Philippe Mingels (SP.A/Groen) dat dit voorstel werd afgevoerd.”

Jacht op volmachten

Er waren heel wat argumenten pro, vinden de voorstanders. Een stemlokaal in een rusthuis betekent heel wat animo in het woonzorgcentrum. De buren komen eens op bezoek, de bewoners die niet meer zo mobiel zijn kunnen zelf hun stem uitbrengen en er is geen hinder meer in de scholen op vrijdag en maandag om alles in gereedheid te brengen en weer op te bergen. “Dat het schepencollege hier niet in meegaat, heeft alles te maken met de oude politieke cultuur. Waarbij gejaagd wordt op de stem van de ouderen die eigenlijk best nog zelf kunnen stemmen, maar de verplaatsing niet meer kunnen maken”, weet een verbolgen Jean Marie Lambrecht.

“De argumenten die het schepencollege aanhaalt, zijn drogredenen”

Schepen Caroline Bonte-Vanraes (CD&V) verdedigt het standpunt van het schepencollege. “Eigenlijk was er maar één woonzorgcentrum in Menen dat in aanmerking kwam, en dat is Andante. Dat is een officieel gebouw van de stad. Ook Sint-Gerardus in Lauwe is dat maar dat was voor ons geen optie. Het gebouw leent zich niet om er een bureau in te richten.”

“Niet praktisch”

Er liggen volgens schepen Bonte-Vanraes een aantal praktische argumenten aan de basis van de beslissing om geen stembureau in Andante in te richten. “Andante ligt geografisch niet ideaal en de stemlokalen konden pas op zaterdag ingericht worden. Dus dienden er extra personeelsleden ingezet te worden om alles in gereedheid te brengen.”

Een algemene bemerking is dat de bewoners van een wzc heel vaak zeer hulpbehoevend zijn en sowieso niet kunnen gaan stemmen, zelfs niet in hun eigen rusthuis. “Het verloop in rusthuizen is tegenwoordig erg groot“, weet de schepen. “Heel wat bewoners zijn trouwens nog elders gedomicilieerd. Toen we dit punt bespraken in het college hebben we gewikt en gewogen. Het was ons aanvoelen dat het nut op dit moment niet kon aangetoond worden, watniet betekent dat er in de toekomst wel kan geopteerd worden om stemlokalen in te richten in rusthuizen. Zeker wanneer Ceres in Lauwe zal klaar zijn.”

Jean-Marie Lambrecht vindt die argumenten eerder drogredenen: “Er is maar één verklaring voor deze weigering en dat is de oude politieke cultuur van de jacht op volmacht stemmen van bejaarden die wel nog in staat zijn zelf hun stem uit te brengen.”

(SLW)