Damse SP.A-afdeling wil zich terug op de kaart zetten

Vlnr Justin, Chayenne en Joeri Van den Abeele, Annick Lambrecht en Justine Hollevoet.©Davy Coghe Davy Coghe
Vlnr Justin, Chayenne en Joeri Van den Abeele, Annick Lambrecht en Justine Hollevoet.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Na jaren van een wat sluimerend bestaan wil de Damse SP.A-afdeling zich terug op de kaart zetten. Mét steun van Vlaams parlementslid Annick Lambrecht uit Brugge. “We krijgen steeds meer vragen van mensen die zich willen engageren”, zegt de nieuwe voorman Joeri Van den Abeele. “Het is zeker onze ambitie om hier in 2024 op te komen met een SP.A-lijst.”

Nu de socialistische partij SP.A, binnenkort officieel ‘Vooruit’ genoemd, met jonge voorzitter Conner Rousseau in een ‘winning mood’ is, wil ze ook in Damme voet aan de grond krijgen. Evident is dat echter niet, want Damme is al jarenlang een echt christendemocratisch bastion. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was dat zeker nog zo, want CD&V behaalde eens te meer de absolute meerderheid. Er werd toen geen socialistische lijst ingediend.

Het aanspreekpunt en ‘boegbeeld’ voor SP.A in Damme, André Berton uit Sijsele, nam wel deel aan de verkiezingen, maar dan op de lijst van de Damse Belangen. Hij behaalde echter geen zetel. De laatste keer dat socialistische kandidaten tot gemeenteraadslid verkozen werden, dateert van de verkiezingen van 2006 toen meerdere partijen, waaronder dus ook SP.A, via de lijst Samen probeerden de hegemonie van de christendemocraten te doorbreken.

Om zich opnieuw op de kaart te zetten, pakt SP.A nu uit met een actie onder de noemer ‘Damme, ça va met u?!’. “Het gaat om een actie die vanuit SP.A nationaal wordt aangestuurd en dus overal lokaal wordt uitgerold”, verduidelijkt Annick Lambrecht, Vlaams parlementslid voor SP.A en Brugs gemeenteraadsvoorzitter. Ze ondersteunt de lokale afdelingen in haar regio om zich opnieuw sterker te gaan positioneren. Lokale gangmaker van deze actie én van de verhoopte verankering van SP.A in Damme is Joeri Van den Abeele die in deelgemeente Vivenkapelle woont. “Ik heb lang gewerkt als beroepsmilitair, maar toen kon ik me niet publiekelijk politiek engageren. Nu werk ik bij Bond Moyson en kan dat wél”, zegt Joeri Van den Abeele. “Net zoals bijna mijn hele familie ben ik jarenlang nauw verbonden met de socialistische beweging. Ook mijn kinderen Justin en Chayenne engageren zich trouwens. We worden steeds meer aangesproken door mensen die zich willen engageren. Met de actie ‘Damme, ça va met u?!’ gaan we in heel Damme postkaartjes uitdelen met onze contactgegevens. In deze moeilijke tijden, waarin het coronavirus ons parten blijft spelen, is het vooral belangrijk om eenzame mensen in de buurt niet te vergeten. Dus iedereen die het op een of andere manier moeilijk heeft, mag ons contacteren voor een babbeltje, op de stoep aan de voordeur, of misschien wel om te helpen bij een klein klusje in huis of om iets af te halen.”

Positieve flow

“Natuurlijk beseffen we dat het niet gemakkelijk is om in een plaats als Damme, de thuisbasis van CD&V-voorzitter Joachim Coens, competitief te zijn als SP.A maar toch willen we ook hier nadrukkelijk aanwezig zijn. Het is duidelijk dat we met de SP.A nu, meer dan een of twee jaar geleden, in een positieve flow zitten met onze nieuwe voorzitter en de verantwoordelijkheid die we nemen in de regering. We voelen ook lokaal dat SP.A de wind in de zeilen heeft.”

Joeri Van den Abeele is, net zoals de regionale frontvrouw Annick Lambrecht, duidelijk over de ambitie. “Uiteraard willen we ook op termijn ook stelling gaan nemen in belangrijke Damse dossiers, zoals de ontwikkeling van de kazernesite in Sijsele. Dan gaan we ons ook voorbereiden om in 2024 op te komen met een socialistische lijst in Damme”, besluit Joeri Van den Abeele.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.