Damme 2013/2018: “Verlies van Dirk Bisschop was een enorme schok”

De gemeenteraad in 2013. Onder v.l.n.r.: Bart Desutter, Eveline Debbaut-Van Quekelberghe, Joachim Coens, waarnemend secretaris Rik Decorte, burgemeester Dirk Bisschop, Christoph De Sutter, Marc Mus, Rik Strubbe en toekomstig OCMW-voorzitter Inge Bisschop. Op de tweede rij: Manu Buysse, Heidi Verstraete, Jean-Pierre Lamote, Jos Millecam, Filip Warlop, Marc Rogissart, Lut Fockedey en Veerle HerrewynDossche. Op de laatste rij: Jan Van Meirhaeghe, Eric Crul, Kelly Coene-De Sutter, Frederik Noë en Anne-Marie Viaene. © GF
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Damse politiek kende deze bestuursperiode heel wat verrassende en noodlottige wendingen. Zeker het overlijden van burgemeester Dirk Bisschop op 1 mei 2014 en zijn vervanging door Joachim Coens was een echte ‘game changer’. “Uiteraard was dit voor mij en voor de hele Damse gemeeschap een enorme schok”, zegt huidig burgemeester Joachim Coens. “Het spreekt voor zich dat ik liever op een andere manier burgemeester was geworden.”

Damme 2013/2018:

De start van de legislatuur kon niet mooier beginnen voor meerderheidspartij CD&V. Onder aanvoering van burgemeester en lijsttrekker Dirk Bisschop, en met Eddy Baudry als partijvoorzitter, behaalde CD&V bij de verkiezingen van oktober 2012 net geen 70 procent van de stemmen; een megascore dus waarbij Dirk Bisschop zichzelf met 2.847 voorkeursstemmen nog eens overtrof als uitzonderlijk groot stemmenkanon.

Doordat de verkozenen Kim en Jean-Pierre Lamote, dochter en vader, niet beiden mochten zetelen, trok Kim naar de OCMW-raad en werd ze in de gemeenteraad vervangen door Filiep Warlop. Nog in het jaar van de vorming van de gemeenteraad verhuisde Marc Roggisart naar Brugge en hij werd vervangen door Caroline Debbaut.

Overlijden

Op 1 mei 2014 sloeg echter het noodlot toe: de populaire burgemeester Dirk Bisschop kwam om het leven in een verkeersongeluk.

“Dit was een enorme schok voor mij en voor de hele Damse gemeenschap. Ik was op het voetbal toen ik het via de politie vernam”, stelt huidig burgemeester Joachim Coens (CD&V). “De maandag na het ongeluk zou Dirk trouwen voor de wet en ik zou dat huwelijk voltrekken. Dus dat was allemaal erg onwezenlijk. Het spreekt voor zich dat ik liever op een andere manier burgemeester was geworden.”

“De maandag na het ongeluk zou Dirk trouwen voor de wet en ik zou dat huwelijk voltrekken”

Als gevolg van de stoelendans die volgde op het overlijden van Dirk Bisschop kwam Els Henneco in de gemeenteraad terecht, werd Lut Fockedey gemeenteraadsvoorzitter en kon Christoph De Sutter naar het schepencollege. In april 2017 liet schepen en OCMW-voorzitter Inge Bisschop weten dat ze zich niet meer verkiesbaar zou stellen bij de verkiezingen van 14 oktober 2018. Een aankondiging die als een verrassing kwam gezien de toch nog behoorlijk jeugdige leeftijd 38 van de politica. “Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken in de politiek en zal nu plaats maken voor andere mensen,” liet ze toen verstaan.

Geen vervanging

Enkele maanden later, vlak voor de zomervakantie, kondigt ook het Moerkerkse stemmenkanon Marc Mus zijn afscheid aan, waarbij hij zelfs zijn termijn niet zal uitdoen. Mus stelt dat hij een nieuwe functie kreeg bij het bedrijf waar hij werkt, die niet langer te combineren is met een politiek mandaat.

Beide schepenen haalden bij de vorige verkiezingen elk ongeveer 1.100 voorkeurstemmen, dus dit betekent mogelijk wel een electorale aderlating voor CD&V. Opmerkelijk is dat CD&V ervoor koos om Mus niet te vervangen, met als officiële uitleg dat het niet raadzaam is om nog een nieuwe schepen aan te stellen voor een klein jaar.

Damme 2013/2018:

Daarmee was de turbulentie nog niet over want in november vorig jaar kondigde Caroline Debbaut aan dat ze ontslag zou nemen uit de CD&V-fractie omwille van het in haar ogen ondemocratisch karakter van de partij en het gebrek aan respect voor de gemeenteraadsleden. In april 2018 verlaat ook Kelly De Sutter de CD&V-fractie om als onafhankelijke te gaan zetelen.

Beide dames trekken op 14 oktober met een eigen lijst, De Damse Belangen, naar de kiezer. En op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen ten slotte nam Lut Anseeuw van N-VA het zitje over van Heidi Verstraete, die wegens haar verhuizing naar Brugge niet langer kan zetelen in de Damse gemeenteraad.