Crisis bij Open VLD Roeselare, raadsleden komen niet meer op

Zes jaar geleden, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, stonden alle neuzen nog in dezelfde richting en vormde Open VLD een hecht team rond Annelies Carron (links), Piet Delrue (midden) en Francis Reynaert (rechts). (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Crisis bij Open VLD in Roeselare: Francis Reynaert en Maarten Vinckier, de twee enige gemeenteraadsleden die de partij heeft, zullen niét op de lijst staan op 14 oktober. Ook Annelies Carron en haar vader Philip, absolute stemmentrekkers, doen niet meer mee. “Ik zit niet langer op dezelfde lijn met lijsttrekker Piet Delrue”, zegt Francis. “Ik hou na deze bestuursperiode de politiek volledig voor bekeken.”

Francis Reynaert (54) heeft een lange staat van dienst bij Open VLD Roeselare. De man is al 19 jaar betrokken bij de partij en waagde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000, met een opvallende campgane overigens, voor het eerst zijn kans. Hij was van 2010 tot 2013 ook voorzitter van de Roeselaarse afdeling en sinds 1 januari 2013 is hij fractieleider in de gemeenteraad. Eerst met Annelies Carron naast zich, daarna met Maarten Vinckier.

“Ik heb me zes jaar lang verschrikkelijk geamuseerd, maar eind dit jaar houdt het voor mij op”, klinkt het bij Francis. “Enerzijds vind ik dat Open VLD zowel op nationaal als lokaal vlak een te linkse koers vaart, maar ook intern loopt het met lijsttrekker en eigenlijk voorzitter Piet Delrue allesbehalve goed. (nvdr. : Piet Delrue laat zich nu hij lijsttrekker is tijdelijk als voorzitter vervangen door Marco Lombaert). Er is totaal geen samenhang meer tussen de voorzitter en de rest van het bestuur en in zulke omstandigheden kan ik me niet meer inzetten voor Open VLD en Roeselare. Piet volgt volledig de nationale visie en laat het lokale vlak volledig buiten beschouwing. Dat kan en mag niet.”

De problemen binnen Open VLD zijn gestart toen een gemaakte afspraak over het lijsttrekkerschap niet is nagekomen. “Het lag vast dat Annelies Carron nu de lijst zou trekken en ik op de tweede plaats zou staan”, verduidelijkt Francis. “Maar dat was niet naar de zin van Piet. Hij moest en zou die eerste plaats bekleden. Dat leidde tot het vertrek van Annelies in juli 2016.”

Met het afscheid van Francis verliest Open VLD zijn grootste stemmentrekker. In 2012 haalde hij als lijsttrekker 785 voorkeursstemmen binnen, vijf meer dan Annelies Carron op plaats twee. Piet Delrue, die toen nog maar net verhuisd was uit Izegem, stond op de 21ste plaats en was goed voor 272 voorkeurstemmen.

“Na 2018 stop ik volledig met politiek. Op deze manier hoeft het niet meer voor mij”

“We hadden amper zeventien stemmen te kort om in de meerderheid te zetelen”, zegt Francis. “Maar ook vanuit de oppositie heb ik meer dan zomaar mijn ding kunnen doen. Tijdens de voorbije zes jaar heb ik trouwens erg veel respect gekregen voor het huidige beleid. Ze lieten me altijd de tijd en ruimte om mijn mening te uiten.”

Sfeer helemaal om zeep

Francis maakte zijn beslissing om niet langer op te komen anderhalve maand geleden bekend aan het voltallige partijbestuur. “En een groot deel van het bestuur volgt mij. Dat had ik niet verwacht, want het was allerminst mijn bedoeling om Open VLD schade te berokkenen. Ik handelde vanuit persoonlijk standpunt. Ik doe nu nog deze legislatuur trouw uit en zal me tot de laatste gemeenteraad van december blijven inzetten. Maar daarna stopt het verhaal. Ik stap volledig uit de politiek en verlaat ook het bestuur van Open VLD. En neen, ik stap al zeker niet over naar een andere partij. Ik heb geen degout van de politiek, maar op deze manier hoeft het niet voor mij. Zo ga je immers niet met mensen om.”

Toch zal Francis de Roeselaarse politiek missen. “Ik leerde erg veel mensen kennen en beleefde een pak mooie momenten. Op het stadhuis laat ik een wezenlijk deel van mijn leven achter. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat Open VLD uit de impasse geraakt. Ik wens ze alle succes toe. Alleen is de sfeer helemaal om zeep.”

Maarten Vinckier (40), die sinds september 2016 als raadslid zetelt, komt dan weer niet langer op omwille van professionele redenen. “Ik heb als advocaat mijn handen meer dan vol”, argumenteert hij. “Ik zal me voor de komende gemeenteraadsverkiezingen niet voldoende vrij kunnen maken en dat strookt niet met mijn mentaliteit. Als ik me ergens voor engageer, is dat voor de volle honderd procent. Ik neem deze beslissing met spijt in het hart, want ik heb me altijd graag ingezet als gemeenteraadslid. Ik blijf wel lid van het bestuur van Open VLD Roeselare en zal me ook achter de schermen blijven inzetten voor de partij.”

“Bezig met een generatiewissel”

Lijsttrekker Piet Delrue neemt akte van het vertrek van Francis Reynaert. “Er kunnen geen twee hanen in één kippenhok de plak zwaaien.”

Dat Maarten Vinckier niet langer zal opkomen, betreurt Piet Delrue. “Maar ik heb er begrip voor, gezien zijn advocatenkantoor vaak OCMW-dossiers behartigt. En nu de gemeenteraad en OCMW samensmelten, moet hij belangenvermenging zeker vermijden. Maar ik zal hem wel nog proberen overtuigen om op zijn beslissing terug te komen. Maarten is een waardevol raadslid.”

Het vertrek van Francis Reynaert ziet Piet dan weer niet als een aderlating. “We zullen hier zelfs sterker uit komen”, benadrukt hij. ” Francis was jarenlang een van dé klankborden van onze partij, maar hij kan zich steeds minder vinden in de nationale lijn van Open VLD. Dan moet je je conclusies trekken. Daarnaast heeft hij ook drie ondernemingen te runnen. Het is en blijft een drukbezet man. Maar je kan er niet omheen dat we onder zijn voorzitterschap van vijf naar twee zetels gingen. Ik ben als voorzitter in volle transparantie verkozen, maar Francis is eveneens iemand die graag de leiding neemt. En er kunnen geen twee hanen in één kippenhok de plak zwaaien.”

Open VLD voert momenteel een generatiewissel door, zegt Piet. “Dat is nodig om onze toekomst te verzekeren. We zullen onze lijst die nu al ruim dertig namen telt stofferen met nieuwe en talentvolle kandidaten, aangevuld met de nodige ervaring. Momenteel tellen we ook meer vrouwen dan mannen op de lijst. Er is ook geen massaal vertrek binnen het bestuur, zoals Francis oppert. Maar niet elk bestuurslid moet d’office op de lijst prijken. We zullen zijn vertrek perfect opvangen, want Francis sluit niet langer aan bij het Open VLD Roeselare van vandaag. Daarom is zijn afscheid ook niet zo erg. Ons doel voor 14 oktober is duidelijk: minstens vier zetels binnenhalen.”