Onlangs kregen de leden van AGB Vauban een rondleiding in het overdekt zwembad. Ook gemeenteraadslid Jo Baert van oppositiepartij CD&V deed mee aan de rondleiding. "Het was toch wel even schrikken toen ik zag hoe slecht het gesteld is met ons zwembad", zei Jo Baert. "Mijn grote bekommernis is echter de veiligheid van onze zwemmers. Het plafond bestaat voor het ogenblik uit door het vocht oververzadigde tegels waarvan er heel wat doorbuigen. Er is er al één uitgehaald waar de spanning hoog was, een andere is naar beneden gedonderd, gelukkig 's nachts. Ik zag er nog heel wat gekromde hangen. Mijn vraag is door wie en hoe wordt bepaald wanneer er een tegel te veel onder spanning komt? Wat als er nog naar beneden komen en dan eens niet 's nachts? Is de veiligheid van de zwemmers in gevaar?"

"Er zijn inderdaad vorige week maandag 's nachts wat tegels uit het zwembadplafond naar beneden gekomen, wat het personeel ertoe genoodzaakt heeft het zwembad in de voormiddag gesloten te houden", antwoordde schepen Philip Bolle (SP.A). "Alle tegels die enigszins een gevaar vormden, werden verwijderd. Als de bekommernis van uw partij om de veiligheid van de zwemmers terecht was, dan had ze wellicht al veel eerder ingegrepen. Want de technische problemen met het zwembad zijn van diverse aard en dateren al van veel langer dan vandaag."

"Net om die reden heeft het nieuw bestuur al resolute stappen ondernomen. Nog voor de tegels naar beneden kwamen, hadden wij een integrale studie besteld die moet uitmaken wat de staat is van het gebouw, op welke manier er kan gerenoveerd worden en of de kostprijs van een renovatie wel zal opwegen tegen de mogelijke realisatie van een nieuw overdekt zwembad. Van zodra het resultaat van de studie beschikbaar is, bepalen wij ons standpunt en schrijven we de nodige kredieten in in de meerjarenplanning 2020-2025", antwoordde Philip Bolle.

Er wordt echter niet gewacht op de studie om de rest van de doorbuigende tegels te ontmantelen. Dinsdagmiddag kwamen de stadsdiensten met de mededeling dat volgende week dinsdag 11 juni een deel van de plafondtegels boven het 25-meterbad worden weggenomen. Hiervoor wordt het zwembad gesloten voor publiek van 7 uur tot 16.30 uur. De scholen worden door de sportdienst op de hoogte gebracht. De kleuterscholen en de lagere scholen die enkel het instructiebad of het doelgroepenbad hebben gereserveerd, kunnen wel verder gebruik maken van deze kleinere baden.

(TOGH)

Onlangs kregen de leden van AGB Vauban een rondleiding in het overdekt zwembad. Ook gemeenteraadslid Jo Baert van oppositiepartij CD&V deed mee aan de rondleiding. "Het was toch wel even schrikken toen ik zag hoe slecht het gesteld is met ons zwembad", zei Jo Baert. "Mijn grote bekommernis is echter de veiligheid van onze zwemmers. Het plafond bestaat voor het ogenblik uit door het vocht oververzadigde tegels waarvan er heel wat doorbuigen. Er is er al één uitgehaald waar de spanning hoog was, een andere is naar beneden gedonderd, gelukkig 's nachts. Ik zag er nog heel wat gekromde hangen. Mijn vraag is door wie en hoe wordt bepaald wanneer er een tegel te veel onder spanning komt? Wat als er nog naar beneden komen en dan eens niet 's nachts? Is de veiligheid van de zwemmers in gevaar?""Er zijn inderdaad vorige week maandag 's nachts wat tegels uit het zwembadplafond naar beneden gekomen, wat het personeel ertoe genoodzaakt heeft het zwembad in de voormiddag gesloten te houden", antwoordde schepen Philip Bolle (SP.A). "Alle tegels die enigszins een gevaar vormden, werden verwijderd. Als de bekommernis van uw partij om de veiligheid van de zwemmers terecht was, dan had ze wellicht al veel eerder ingegrepen. Want de technische problemen met het zwembad zijn van diverse aard en dateren al van veel langer dan vandaag.""Net om die reden heeft het nieuw bestuur al resolute stappen ondernomen. Nog voor de tegels naar beneden kwamen, hadden wij een integrale studie besteld die moet uitmaken wat de staat is van het gebouw, op welke manier er kan gerenoveerd worden en of de kostprijs van een renovatie wel zal opwegen tegen de mogelijke realisatie van een nieuw overdekt zwembad. Van zodra het resultaat van de studie beschikbaar is, bepalen wij ons standpunt en schrijven we de nodige kredieten in in de meerjarenplanning 2020-2025", antwoordde Philip Bolle.Er wordt echter niet gewacht op de studie om de rest van de doorbuigende tegels te ontmantelen. Dinsdagmiddag kwamen de stadsdiensten met de mededeling dat volgende week dinsdag 11 juni een deel van de plafondtegels boven het 25-meterbad worden weggenomen. Hiervoor wordt het zwembad gesloten voor publiek van 7 uur tot 16.30 uur. De scholen worden door de sportdienst op de hoogte gebracht. De kleuterscholen en de lagere scholen die enkel het instructiebad of het doelgroepenbad hebben gereserveerd, kunnen wel verder gebruik maken van deze kleinere baden. (TOGH)