Commotie rond klaprozen in logo IEPER2030

Het gecontesteerde logo.
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Iepers gemeenteraadslid Nancy Six stapte uit Vlaams Belang en richtte een nieuwe partij op met de naam IEPER2030. Na kritiek van het In Flanders Fields Museum en The Commonwealth op het gebruik van klaprozen in het logo van de nieuwe partij, moet ze nu het logo veranderen.

“Nadat dinsdag het persbericht over onze nieuwe partij IEPER2030 verscheen, vernam ik dat er bezwaren rezen rond het gebruik van de klaprozen in ons logo”, zegt fractieleider Nancy Six. “Hoewel we dit symbool gebruikten om de gruwel en zinloosheid van een oorlog nooit te laten vergeten en als symbool voor de gesneuvelde soldaten, merken we dat dit anders geïnterpreteerd werd…”

De kritiek komt volgens Six vanuit het In Flanders Fields Museum en The Commonwealth. “Best wel verrassend, en dat in Ieper waar men vrede en verdraagzaamheid hoog in het vaandel draagt. We wisten dus niet dat op het gebruik van de klaprozen een exclusief gebruiksrecht staat, waar democratisch verkozen politici geen gebruik van mogen maken”, zegt Nancy Six.

Voorlopig werkt IEPER2030 met een 'gecensureerd' logo.
Voorlopig werkt IEPER2030 met een ‘gecensureerd’ logo.

“Na diep beraad werd besloten om af te stappen van dit symbool omdat we als IEPER2030 ook staan voor verbinding en toekomst gericht willen werken. Dit was geen eenvoudige beslissing omdat we als nieuwe partij al divers drukwerk en bedrukt promotiemateriaal hadden besteld. Als nieuwe partij willen we met een positief verhaal komen waar het welzijn van de Ieperse burgers vooropstaat. Momenteel zijn we nog aan het brainstormen hoe we de verandering van ons logo zullen aanpakken. Als het nieuwe logo is afgewerkt, dan zullen we dit met veel trots aan de Ieperlingen voorstellen. Wordt vervolgd…”

Nancy Six. (Foto TOGH)
Nancy Six. (Foto TOGH)

We probeerden conservator Piet Chielens van In Flanders Fields Museum en The Commonwealth War Graves Commission te contacteren voor een reactie, maar konden hen nog niet bereiken. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier