Commotie in De Panne rond CD&V-post op Facebook

Eerste schepen Wim Janssens (Actie) is not amused. © foto MVQ
Redactie KW

Toen de CD&V-Plus-fractie een bericht op haar Facebookpagina plaatste met als titel ‘Werkt er nog iemand in onze gemeente?’ ontlokte dit tal van verbolgen reacties. Schepen Wim Janssens kon er niet bij en eiste openlijk excuses.

De timing was alvast ongelukkig gekozen. Net op paaszondag postte oppositiepartij CD&V-Plus De Panne-Adinkerke een bericht op Facebook over de werking van onder meer de gemeentelijke technische diensten tijdens de coronacrisis. En dat viel niet in goede aarde…

CD&V Plus stelt in het bericht dat het navraag heeft gedaan nadat men het herhaaldelijk de vraag had gekregen waarom er zo weinig personeel van de gemeentelijke diensten aan de slag is sinds de lockdownmaatregelen. De fractie stelt vast dat alle administratieve diensten thuiswerken, behalve enkele mensen die de minimale aanwezigheid in het gemeentehuis garanderen. Technische en andere diensten zijn naar huis gestuurd, alleen is er een minimale dienstverlening verzekerd zoals vuilnisophaling. Hun redenering: het personeel moet zo snel mogelijk weer aan de slag, net zoals dat gebeurt bij buurgemeentes Veurne en Koksijde.

De kostprijs van de coronacrisis zal volgens CD&V sowieso op de kap van de werkende massa terechtkomen via nieuwe of andere belastingen. De fractie lijst een aantal voorbeelden op om het personeel weer aan het werk te zetten. Volgens hen kan de groendienst net zo goed individueel werken om te planten, perken te onderhouden… – niet meer in groepjes van 5, maar maximum per 2. Schilders kunnen paaltjes verven, zebrapaden of lijnen witten langs de wegen nu er bijna geen verkeer is. Deze periode is ideaal om akkefietjes aan te pakken in alle gebouwen van de gemeente die nu leeg zijn. De schepenen zouden sommige diensten moeten verplichten om het toeristische seizoen, de evenementen en expo’s van 2021 voor te bereiden.

Deze tekst is een zeer grote belediging voor onze mensen

Schepen Wim Janssens reageert: “Als schepen bevoegd voor alle technische diensten vind ik deze tekst een zeer grote belediging voor onze mensen. Ik eis openlijke excuses van CD&V-plus. Er werken meer dan 100 personen in de technische diensten. Zij verdienen beter. Een aanzienlijk deel van hen is wel degelijk aan het werk. Ze voeren daarom niet hun normale taak uit, soms zijn hun werkzaamheden aangepast door de coronacrisis. Een deel van onze mensen kan niet werken. Bijvoorbeeld omdat zij of iemand van hun gezin tot de risicogroep behoort. Een groot aantal zou zeer graag werken en die vraag wordt me dikwijls persoonlijk gesteld. We zullen mondjesmaat heropstarten… alleen in veilige omstandigheden. Het is nu echt niet het moment voor politieke spelletjes!”

We hadden de bedoeling om constructieve aandachtspunten te formuleren, maar het was te hard verwoord

CD&V-Plus-voorzitter Sabine Van der Maelen betreurt de situatie: “Onze boodschap is volledig haar doel voorbijgeschoten. We hebben inhoudelijke punten willen opstellen om het lokaal bestuur te ondersteunen in deze moeilijke periode, waar iedereen zijn beste beentje voorzet en waar alle inwoners rigoureus de strikte coronamaatregelen opvolgen. We hadden de bedoeling om constructieve aandachtspunten te formuleren, maar het was te hard verwoord. In deze periode was noch de timing, noch de toon gepast. Geenszins wilden we mensen schofferen, voor het hoofd stoten of, erger nog, beledigen.”

Voorzitter CD&V Plus Sabine Van der Maelen.
Voorzitter CD&V Plus Sabine Van der Maelen.© foto MVQ

“Het was zeker geen afbreuk naar alle mensen die zich dagdagelijks inzetten voor de bewoners van onze gemeente. Chapeau en bedankt voor alles wat jullie presteren in deze tijden van corona. De beslissing om dit bericht te publiceren werd genomen door de fractie van onze partij. In een misplaatst politiek enthousiasme zijn enkele grieven verkeerd gepercipieerd.” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier