Coalitie wil tweede termijn in Zulte

Simon Lagrange (tweede van rechts). © a-MVW
Redactie KW

De ‘allen tegen één’-coalitie van Open Zulte, Gezond Verstand Zulte en N-VA stuurt aan op een tweede bestuurstermijn, en zal daar wellicht ook in slagen. Het is vooral afwachten hoe de populariteitsscore uitdraait, met de strijd tussen zittend burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) en zijn voorganger Henk Heyerick (CD&V).

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Open Zulte, Gezond Verstand Zulte en N-VA spanden in 2012 samen om grootste partij CD&V buitenspel te zetten. De christen-democraten zijn zo de enige oppositiepartij. Vanuit democratisch oogpunt bedenkelijk volgens sommigen, maar wettelijk kan het. Een herhaling van dit scenario is in 2018 niet onwaarschijnlijk en de coalitie waakt erover om eensgezind naar buiten te treden. Het blijft wel de vraag in welke mate de coalitie zich kan versterken en hoeveel procent men van de 41 procent van CD&V kan afknabbelen. Voor de populariteitsscore wordt het wellicht een tweestrijd tussen burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) en ex-burgemeester Henk Heyerick (CD&V). In 2012 won Heyerick (2.682 stemmen) het nog met een lengte voorsprong van Lagrange (2.157), maar deze laatste is nu de te kloppen man.

Open Zulte

De Zultse partijen zijn op dit moment amper uit de startblokken geschoten. Enkel Open Zulte maakte al zichtbaar werk van haar lijst. Burgemeester Simon Lagrange is er zoals verwacht lijsttrekker en kandidaat om zichzelf op te volgen, en ook schepenen Sophie Delaere, Frederic Hesters en Michaël Vandemeulebroecke staan in 2018 op de stembrief. De partij brengt ook al acht nieuwe kandidaten in stelling: Kathleen Blauwblomme, Simone Claeys, Marc Colpaert, Francky De Coster, Kathy Dewitte, Sofia Ezzine, Delphine Vandenbossche en Marc Vanden Heede.

CD&V

Bij CD&V wijst alles erop dat Henk Heyerick andermaal kopman is. Het gemeente- en provincieraadslid heeft al heel wat politieke jaren op de teller. De partij staat anderzijds voor de uitdaging om enkele absolute stemmenkanonnen te vervangen. Rosanne Buyle (1.079 stemmen) stopte meteen na de vorige verkiezingen en Eric Vermeersch (1.043 stemmen) overleed plots in 2013. De partij kan wel nog terugvallen op een reeks mensen met bestuurservaring, zoals Catherine De Smet (1.628 stemmen), Luc Millecamps (1.058), Ugo Den Tandt (839) en Stijn Van de Wiele (771). De jonge garde zal zich ongetwijfeld ook roeren, maar het is afwachten of hun ambities weerspiegeld worden in de plaats die ze toebedeeld krijgen.

Henk Heyerick.
Henk Heyerick.© a-MVW

Gezond Verstand

Gezond Verstand Zulte is de derde partij van Zulte, met dank aan het momentum dat ze in 2012 wist te creëren. De partij is ontstaan uit protest tegen het nieuwe gemeentehuis, dat aanvankelijk op het kerkplein van Olsene zou komen, en is het geesteskind van ex-schepen Rudy Vandermeeren. Hij verliet CD&V toen hij niet kon aanblijven als schepen en GVZ was in 2012 voor alles de ‘anti-Heyerick partij’. Vooral de zonen van oud-burgemeester Georges Peirs haalden een opvallende score: Olivier (661 stemmen) werd schepen, en Filip (405) zit in de OCMW-raad. Omdat er na 2018 geen OCMW-raad meer is, zal slechts één van de broers straks kunnen zetelen. GVZ zag Annabel Van Poucke (de echtgenote van Vandermeeren) begin dit jaar afhaken, in haar plaats werd Filip Peers schepen.

N-VA

N-VA is de kleinste van de vier partijen – al is het verschil met GVZ beperkt – en heeft één grote handicap: als het op voorkeursstemmen aankomt dan scoort de partij ronduit zwak. OCMW-voorzitter Linda Detailleur (301 stemmen) hield zich nog min of meer staande, ex-schepen Michaël Devriendt (144) en gemeenteraadsvoorzitter Ward Baeten (135) waren geen partij voor de kleppers van CD&V en Open Zulte. De drie mandatarissen trekken in 2018 opnieuw naar de kiezer, andere namen maakt de partij nog niet bekend.

(GR)