Christof Dejaegher is de mandatenkampioen van West-Vlaanderen: 1 man, 2 jobs en 24 zitjes

De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher is de West-Vlaamse mandatenkampioen.©Michael Depestele
De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher is de West-Vlaamse mandatenkampioen.©Michael Depestele
Redactie KW

Met 24 mandaten is Christof Dejaegher van Poperinge de mandatenkampioen onder de West-Vlaamse burgemeesters. “Ik geloof dat ik hierdoor een betere burgemeester kan zijn”, zegt hij. Ook Lies Laridon (Diksmuide), Joachim Coens (Damme) en Rita Demaré (Hooglede) ronden de kaap van 20 mandaten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Liefst 1.402 pagina’s in het Belgisch Staatsblad telt ze, de jaarlijkse lijst van het Rekenhof met mandaten en beroepen van politici. Wij namen de gegevens van de West-Vlaamse burgemeesters onder de loep. Let wel: het gaat om de gegevens van 2019, die de politici in 2020 indienden.

Slechts vier van onze burgemeesters hielden het volgens de lijst bij één mandaat, namelijk dat van hoofd van hun gemeente of stad. Het gaat om Kurt Windels (Ingelmunster), Daniël Vanhessche (Jabbeke), Dirk Sioen (Zonnebeke) en Alain De Vlieghe (Zuienkerke).

Helemaal bovenaan de lijst staat Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge. Hij telt 24 mandaten, waarvan 15 onbezoldigde. Naast burgemeester is Dejaegher ook zaakvoerder van een advocatenkantoor en zetelt hij in heel wat raden en besturen. “En zeggen dat ik tegenover de vorige legislatuur al zeker één mandaat minder tel”, reageert de West-Vlaamse mandatenkampioen enigszins verrast op zijn titel. “Ik doe gewoon mijn werk en probeer ons lokaal bestuur overal zo sterk mogelijk te vertegenwoordigen. Al zetel ik ook in heel wat besturen vanwege mijn private engagementen.”

Betere burgemeester

Wat die rist aan mandaten Dejaegher financieel oplevert, weet hij naar eigen zeggen niet. Wij wel: 9 van zijn 24 mandaten zijn bezoldigd, goed voor een bedrag tussen de 7.042,25 en 22.111,25 euro op jaarbasis, zijn vergoeding als burgemeester en inkomsten als advocaat niet meegerekend. “Dat totaal hangt af van de hoeveelheid vergaderingen die plaatsvinden”, zegt hij.

“Ik krijg het tarief dat is vastgesteld door de overheid met daarbij de wettelijke verplaatsingsvergoeding. Ik ben er écht wel van overtuigd dat die vergoeding in verhouding staat met het werk dat ik doe. Bovendien geloof ik dat ik door dat aantal mandaten een betere burgemeester ben. Als lokaal bestuur aanwezig zijn in de belangrijkste intercommunales, heeft een impact op de ontwikkeling van je eigen regio en je eigen stad.”

Lies Laridon sluit zich daar bij aan. “Je kan je belangen beter verdedigen als je ergens zit dan als je er niet zit”, stelt de burgemeester van Diksmuide. Zij staat met 22 mandaten op de tweede plaats en is de eerste vrouw, maar ook de West-Vlaamse burgemeester met het hoogste aantal bezoldigde mandaten in 2019, namelijk 11.

Zo zetelt ze ook nog in de raad van bestuur van Fluvius en Infrax en is ze provincieraadslid. Goed voor een bedrag van minstens 21.106 euro per jaar, naast haar vergoeding als burgemeester. “Het belangrijkste is wat je met die mandaten doet voor de stad. Dát is de juiste discussie. Ik denk dat ik er heel veel mee doe en dat die veel inkomsten voor onze stad opleveren. Ik kan op dat vlak met een gerust geweten in de spiegel kijken.”

Lange vergaderingen

Politicoloog Carl Devos (UGent) is ook van mening dat burgemeesters met veel mandaten geen poenpakkers zijn. “Het gaat heel vaak kom onbezoldigde mandaten”, zegt hij. “Als je daarvoor postjes pakt, waarom doe je het dan? Heel veel mandaten hangen ook samen met de uitoefening van hun ambt. Daar hebben ze niet veel keuze in. Er zijn ook tal van dingen die ze doen om als burgemeester beter geïnformeerd te zijn, of bij de bron te zitten. Die pakken ze niet voor de poen, want vaak betekent het ook lange vergaderingen ’s avonds laat. Daar heb je ook niet veel vreugde van.” (MP/TG)


Zij hebben het meest mandaten:

1. Christof Dejaegher, Poperinge, 24 mandaten

2. Lies Laridon, Diksmuide, 22 mandaten

3. Joachim Coens, Damme, 20 mandaten

3. Rita Demaré, Hooglede, 20 mandaten

5. Wilfried Vandaele, De Haan, 15 mandaten

5. Alain Top, Harelbeke, 15 mandaten

7. Jan de Keyser, Oostkamp, 14 mandaten

8. Emmily Talpe, Ieper, 13 mandaten

9. Vincent Van Quickenborne, Kortrijk, 12 mandaten

9. Ria Pattyn, Lichtervelde, 12 mandaten

9. Geert Vanden Broucke, Nieuwpoort, 12 mandaten

9. Marc Doutreluingne, Zwevegem, 12 mandaten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.