Christiane Deleersnyder, de eerste vrouw in de Haanse politiek, wordt 85

Christiane Deleersnyder: "Er viel nog eens iets in der minne te regelen." © WK
Redactie KW

Christiane Deleersnyder, destijds de eerste vrouw in de politieke krabbenmand van De Haan, blaast volgende maand 85 kaarsjes uit. “Ik heb in de politiek mijn mannetje leren staan, maar ik zou het nu niet meer willen doen”, aldus de kranige Vlissegemse.

Het was haar dochter Bernadette Jansseune die, geïnspireerd door de campagne ‘Meer vrouw op straat’, opriep om Christiane naar aanleiding van haar 85ste verjaardag nog eens in de spreekwoordelijke bloemetjes te zetten. In de jaren zeventig stond ze als vrouw op de barricaden in De Haan. “Mama was hier het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid en moest werkelijk haar vrouwtje staan tussen al die mannen. Naast Marva is er dus nóg een sterke madam die geboren en getogen is in Vlissegem”, zegt ze.

Eén keer zei een mannelijke opponent dat ik beter in mijn keuken was gebleven

Het was in 1976 – het jaar van de fusie – dat Christiane het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid werd van De Haan. “Ik keek zelf op naar sterke vrouwen in de politiek: Paula D’Hondt, Rika Steyaert, Miet Smet… Allemaal persoonlijkheden waar ik veel bewondering voor had. Zelf was ik plaatselijk voortrekker van de KAV, die vrouwen in de politiek stimuleerde.”

Met 548 voorkeurstemmen raakte Christiane in 1976 rechtstreeks verkozen. “Mama’s campagne was een echt familiegebeuren”, herinnert Bernadette zich. “Als kind gingen we mee folders bussen en affiches aanplakken en zo gingen we helemaal mee op in de verkiezingskoorts. Papa (Raf Jansseune, die vorig jaar overleed, red.) was zo’n beetje haar persoonlijke secretaris in verkiezingstijd.”

Voorkeurstemmen

“Ik was verwonderd dat ik zoveel voorkeurstemmen had, maar het verbaasde mij ook dat er niet méér vrouwen waren verkozen. Iedereen had in die tijd de mond vol over vrouwen in de politiek, maar in het stemhokje dacht men daar blijkbaar toch anders over. Op de 5 lijsten stonden 15 vrouwen die allemaal moesten vechten om hun plekje”, vertelt Christiane. Zelf overwoog ze nog even om een partij met alleen vrouwen op te richten. “Maar uiteindelijk heb ik dat toch niet aangedurfd. Ook al viel het qua seksisme toen nog mee in het gemeentehuis: slechts één keer had een van mijn mannelijke opponenten het lef om te zeggen dat ik beter in mijn keuken was gebleven“, glimlacht Christiane.

Christiane in '90 met politica Miet Smet.
Christiane in ’90 met politica Miet Smet.© gf

“Ik heb mij daartegen leren wapenen. Ik zorgde dat ik dossierkennis had zodat ik over alles kon meespreken. De mannen probeerden me weleens te manipuleren, maar ik hield altijd voet bij stuk. Op den duur wisten ze dat ze met mij niet moesten rondrijden.”

Organisatietalent

“Een harde is ons mama niet, maar ze is wel een sterke vrouw die van aanpakken weet. Ze heeft veel organisatietalent en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Opa had dat ook”, zegt Bernadette. Cyriel Deleersnyder was gedurende 18 jaar gemeenteraadslid in Vlissegem.

“Hij is ook een tijdje voorzitter geweest van de Commissie van Openbare Onderstand, het toenmalige OCMW. De gemeentepolitiek was mij dus als kind niet vreemd en net zoals papa was ik ook enorm sociaal bevlogen”, aldus Christiane.

In 1982 en in 1988 werd ze nog tweemaal herverkozen. “Eerst onder burgemeester Marcel Meyers, vervolgens onder burgemeester Ivan Cattrysse. De eerste was een nuchtere boerenmens, de tweede een echte volksfiguur. Politici zijn nu misschien meer onderlegd, maar toen stonden ze dichter bij de mensen“, meent Christiane. “En je kon in de politiek ook menselijker zijn. Er viel nog eens iets in der minne te regelen. Of ik vandaag opnieuw zou opkomen? Ik denk het niet, daarvoor wordt het spelletje nu te hard gespeeld”, aldus Christiane, die op 2 april haar 85ste verjaardag viert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier