CD&V Wielsbeke komt met resultaten van burgerpeiling naar de bevolking

Van begin september tot half oktober konden Wielsbekenaren een enquête van CD&V Wielsbeke invullen. In maart komt de partij op drie gespreksavonden met de resultaten naar buiten. 412 mensen vulden de enquête in, waarvan de partij de resultaten zal gebruiken om haar verkiezingsprogramma op te stellen.

Frédéric Depypere en Marijn De Vos organiseerden een burgerpeiling. Een deel van het verkiezingsprogramma van CD&V zal afgestemd worden op de resultaten van de enquête. (Foto NVR)

Zes jaar geleden organiseerde CD&V Wielsbeke voor het eerst een burgerpeiling. In september vorig jaar bevroeg de partij de bevolking opnieuw. “We polsten naar thema’s die we toen ook aanhaalden, maar ook naar actuele topics, zoals gemeentefusies of het rusthuis. We vroegen ook naar de belangrijkste troeven van de gemeente en mogelijke veranderingen”, legt Marijn De Vos uit. Samen met voorzitter Frédéric Depypere nam hij het initiatief voor de enquête. “We vinden het belangrijk te polsen naar wat leeft bij de burgers. Meestal zijn dat kleine dingen en niet de grote dossiers. We stemmen een deel van ons verkiezingsprogramma af op de resultaten van de enquête.”

“Het is enorm nuttige informatie die we kunnen binnenhalen. We leren niet alleen veel over de gemeente, maar vooral ook over de deelgemeentes, wijken en buurten. Mede door de enquêtes kunnen we dan ook de vragen realiseren na de verkiezingen. Zes jaar geleden lag de prioriteit van de bevolking op fiets- en verkeersveiligheid en ondertussen hebben we daar al veel stappen gezet door bijvoorbeeld de aanleg van verschillende gescheiden fietspaden”, vult Frédéric aan.

Vooral kleine dingen leven bij de burgers, niet de grote dossiers

Dit jaar vulden meer dan 400 mensen de burgerpeiling in. Dat is een stijging met 65 procent tegenover zes jaar geleden. “Dat komt omdat we nu ook een digitaal formulier aangeboden hebben. 412 mensen is vijf procent van de stemgerechtigden. Dat lijkt niet veel, maar als we naar Tielt kijken halen we ongeveer een evenredig aantal in vergelijking met hun burgerpeiling”, meent Marijn.

Drie gespreksavonden

In maart organiseert de partij drie gespreksavonden, één in elke deelgemeente. “We zien dat de verschillende deelgemeentes toch hun eigen identiteit hebben, wat leidt tot andere insteken. Toch zien we dat er drie topics zijn die in alle deelgemeentes terugkomen”, zegt Frédéric. Marijn licht een tipje van de sluier. “Over het algemeen vindt men dat er te weinig snelheidscontroles zijn in Wielsbeke. Ten tweede vindt 89 procent van de mensen dat een zwembad in eigen gemeente om de kinderen te leren zwemmen een positief punt is”, weet hij. Ook in het thema ouderenzorg ziet de partij een opvallend resultaat. “Eén derde van de respondenten weet niet waarvoor het Sociaal Huis staat. Dat is veel te veel. We zullen in ons programma moeten opnemen dat we het Sociaal Huis meer moeten promoten”, geeft hij aan.

De CD&V’ers geven dus al een voorsmaakje, al worden de andere resultaten pas bekendgemaakt op de gespreksavonden, waar ruimte zal zijn voor interactie. “De momenten vinden plaats op vrijdag 9 maart in OC Hernieuwenburg voor Wielsbeke, op vrijdag 16 maart in OC Leieland voor Ooigem en op vrijdag 23 maart in OC Mozaïek voor Sint-Baafs-Vijve.

Interactie

“Samen met de burgemeester en schepenen zullen we daar de resultaten overlopen en in interactie gaan met de bevolking. We wensen in overleg te treden met mensen die de enquête ingevuld hebben, maar ook andere mensen zijn meer dan welkom“, besluiten Marijn en Frédéric.

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.