CD&V vormt in Torhout coalitie met SP.A

Paul Dieryckx wordt de eerste Torhoutse niet-CD&V-schepen in 36 jaar. © Foto JS
Johan Sabbe

De beslissing is gevallen. CD&V, de grootste partij van Torhout, gaat de komende zes jaar de stad niet meer in haar eentje besturen, meer in een coalitie met SP.A. Daardoor wordt de socialistische lijsttrekker Paul Dieryckx schepen.

De christendemocraten vonden een absolute meerderheid van 14 tegen 13 zetels te nipt en kiezen bijgevolg voor het eerst in 36 jaar voor een coalitie.

Schepenwissels bij CD&V en SP.A

Zo te horen, hebben CD&V (veertien zetels) en SP.A (drie zetels) elkaar vlot gevonden en was de witte rook snel een feit. Paul Dieryckx (straks 63) is voor de socialisten de enige schepen en wordt na vier jaar opgevolgd door zijn jonge partijgenote Ine Debruyne (30). Om de verjongingsoperatie in te zetten… Laatstgenoemde werd als tweede op de lijst weliswaar niet rechtstreeks verkozen, maar partijgenote Vanessa Jodts wil liever niet meer naar de gemeenteraad en staat haar plaats aan Ine af.

Bij CD&V wordt Kristof Audenaert zoals bekend burgemeester – logisch met zijn 3.064 voorkeurstemmen – en gaan de resterende schepenambten in volgorde van stemmenaantallen naar Lieselotte Denolf, Elsie Desmet, Hans Blomme, Joost Cuvelier en Rita Dewulf, allen uittredende schepenen. Om die andere uittredende schepen Annick Vanderspurt met haar 1.054 stemmen niet te miskennen, is er een overeenkomst dat Rita Dewulf na vier en een half jaar als schepen door Annick wordt opgevolgd. Rita zal dan 61 jaar zijn en wel nog gemeenteraadslid blijven. Annick is ruim tien jaar jonger.

De hoofdrolspelers in het nieuwe schepencollege 2019-2024: staande v.l.n.r. Ine Debruyne (schepen vanaf 1 januari 2023), Joost Cuvelier, Rita Dewulf (schepen tot 1 juli 2023), Hans Blomme en Annick Vanderspurt (schepen vanaf 1 juli 2023) en zittend Paul Dieryckx (schepen tot 1 januari 2023), burgemeester Kristof Audenaert, Lieselotte Denolf en Elsie Desmet.
De hoofdrolspelers in het nieuwe schepencollege 2019-2024: staande v.l.n.r. Ine Debruyne (schepen vanaf 1 januari 2023), Joost Cuvelier, Rita Dewulf (schepen tot 1 juli 2023), Hans Blomme en Annick Vanderspurt (schepen vanaf 1 juli 2023) en zittend Paul Dieryckx (schepen tot 1 januari 2023), burgemeester Kristof Audenaert, Lieselotte Denolf en Elsie Desmet.© Foto JS

Hilde Crevits voorzitter gemeenteraad

Ook belangrijk: Hilde Crevits wordt voorzitter van de gemeenteraad, waar zowel de CD&V’ers als de SP.A’ers sterk op aangedrongen hebben. Zelf zat ze niet direct op die taak te wachten, maar ze heeft ze loyaal aanvaard.

CD&V is de voorbije dagen niet alleen met SP.A gaan praten, maar ook met de twee andere partijen die straks zitting in de gemeenteraad hebben. Noch met Groen, noch met N-VA kwam het echter tot een overeenkomst. Het water bleek te diep te zien.

Voor Paul Dieryckx en zijn partij is de coalitievorming uniek. SP.A is uiteraard heel blij om na 36 jaar weer deel te kunnen uitmaken van het stadsbestuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.