CD&V-voorzitter Joachim Coens koestert nog hoop op regeringsvorming

© foto Davy Coghe
Redactie KW

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft de hoop op een federale regering rond de as van N-VA en PS nog niet opgegeven. “Ze hebben gezegd: geef ons 50 dagen en ze zijn na 25 dagen gestrand. Ik denk dat men nog een betere inspanning moet doen om een meerderheid te kunnen vormen”, zei Coens maandagavond in het VRT-programma Terzake.

Als leiders van de grootste Vlaamse en Franstalige partijen probeerden Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) de voorbije weken een nieuwe regering op de been te brengen. CD&V, cdh en sp.a waren bereid het gesprek aan te gaan, maar de preformateurs slaagden er niet in een zesde partij aan boord te hijsen om een meerderheid te bekomen.

Maandag boden De Wever en Magnette hun ontslag als opdrachthouder aan de koning aan. Hij houdt het antwoord in beraad. Coens heeft nog hoop dat er alsnog een doorstart kan gemaakt worden. “Als de grootste partijen samen vragen om aan zet te komen, dan lijkt het mij dat men moet voortdoen en proberen om toch dat goede regeerakkoord te sluiten”, reageerde hij maandagavond.

Her en der wordt gesuggereerd dat de poging strandde op de forcing van de PS om de MR uit de boot te duwen. “Als je met zes bent is iedereen nodig, dat geeft voor sommigen een beter gevoel”, antwoordde Coens. “Het zijn de twee preformateurs die op een gegeven moment een keuze maken om een bepaalde samenstelling na te streven.”

Een paarsgroene piste dan maar? “Ik denk niet dat dat nu de oplossing is. Ik denk dat we nog veel mogelijkheden hebben om te praten“, aldus Coens. Zijn partij stelt volgens Coens geen exclusieven naar groene of liberale partijen toe, maar “het blijft belangrijk om, op basis van wat door twee partijen als consensus kan gevonden worden, ook andere partijen mee te laten discussiëren en een meerderheid te krijgen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier