CD&V-voorzitter en burgemeester van Damme Joachim Coens wordt informateur

Koning Filip heeft CD&V-voorzitter en burgemeester van Damme Joachim Coens en zijn MR-collega Bouchez dinsdagavond aangesteld als federaal informateurs, nadat hij de afgelopen twee dagen alle partijvoorzitters van de liberale, groene en socialistische families had gezien, aangevuld met die van N-VA, CDV, cdH en DéFI.

De nieuwe informateur Joachim Coens legde een korte verklaring af. © belga

De vorige informateur, PS-voorzitter Paul Magnette, leek zeker naar het einde van zijn opdracht toe aan te sturen op een paars-groene coalitie met liberalen, socialisten en groenen, maar Coens en Bouchez willen “in alle openheid, alle mogelijke pistes bewandelen om tot een regering te komen in ons land”, en “zullen alle pistes onderzoeken”, valt te horen bij de CD&V-top.

CD&V-onderhandelaar Koen Geens liet de afgelopen weken en dagen verschillende keren merken dat de paars-gele formule – met N-VA – wat hem betreft nog niet voldoende getest werd, en dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nu best aan zet komt. Ook Bouchez vond de tijd nog niet rijp voor paars-groen.

Joachim Coens werd ontvangen bij koning Filip.
Joachim Coens werd ontvangen bij koning Filip.© Belga

Het gaat razend snel voor de nieuwe West-Vlaamse informateur. Hij werd begin deze week pas verkozen tot CD&V-voorzitter en wordt nu uitgestuurd om een federale regering te vormen.

De twee kersverse informateurs brengen op 20 december verslag uit bij de koning.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.