CD&V Vleteren wil geen bypass rond Woesten

Redactie KW

“Een tweetal weken geleden deed de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) uitlatingen over de doortrekking van de A19. Wij, CD&V Vleteren zijn zeer bezorgd over deze denkpiste van mevrouw Talpe”, zegt Christophe Vandeputte, gewezen gemeenteraadslid in Vleteren. “Zeker nu blijkt uit navraag bij Katrien Desomer (CD&V) uit Boezinge, gewezen schepen in Ieper, dat de ‘beruchte bypass’ rond Woesten weer opduikt.”

“Nu de Ieperse burgemeester Emmily Talpe de plannen voor de doortrekking van de A19 terug op tafel legt, wenst CD&V Vleteren duidelijk stelling in te nemen. Wij zien de aanpassingswerken aan de N8 en de doortrekking van de A19 als twee aparte dossiers. Wij zeggen JA tegen aanpassingswerken aan de N8, maar hadden liever volwaardige rijstroken gezien in de plannen en dus geen groene zone. Zo kan er alternerend ingehaald worden”, aldus nog Vandeputte.

CD&V Vleteren benadrukt ook dat er op hun vraag vrijliggende, veilige fietspaden in de plannen opgenomen werden. “Wat de doortrekking van de A19 betreft, kunnen wij duidelijk zijn: als mevrouw Talpe vindt dat er belastingsgeld op overschot is, om nog maar eens dure studies en onderzoeken te doen, om eventueel de A19 door te trekken van Ieper tot de kust, dan moet ze dit maar doen. Maar onder geen beding: een bypass rond Woesten en geen centimeter op Vleterse grond.”

CD&V Vleteren is benieuwd naar het standpunt van de Vleterse Burgemeester, die eerder in de geschreven pers en op de radio verkondigde ‘heel gelukkig’ te zijn met de aanpassingswerken aan de N8. “Wij zouden graag zijn visie eens weten, over de doortrekking van de A19, nu Open VLD weer met plannen van de doortrekking komt en zelfs de beruchte ‘derde optie’ met de bypass rond Woesten op tafel legt!”, besluit Christophe Vandeputte.

“CD&V Vleteren laat eens iets van zich horen. Ik wist niet eens dat ze nog bestonden” repliceert burgemeester Stephan Mourisse (LVP) van Vleteren. “Maar hun rentree is precies niet echt gelukt. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hun opmerkingen las. Zijn ze eigenlijk niet beschaamd? Jarenlang stond de gemeente Vleteren alleen in dit dossier en heeft het bloed, zweet en tranen gekost om de bypassen af te wenden. Gelukkig had de Landelijke Volkspartij de absolute meerderheid en moesten we geen rekening houden met de CD&V Vleteren, die het initiatief van hun grote baas, de heer Yves Leterme: een grote bypass rond Brielen, Elverdinge en Woesten onvoorwaardelijk steunden, ja moesten steunen. We hebben met handen en voeten proberen uit te leggen dat een bypass een halve oplossing was en geen oplossing gaf voor Oostvleteren. En een halve oplossing is geen oplossing. De heer Leterme is van de aardbol verdwenen, de CD&V Vleteren ook. Ondertussen is het dossier van de bypassen definitief begraven. Gelukkig maar.”

“Jaar en dag heb ik als burgemeester proberen duidelijk te maken dat van de N8 geen autosnelweg mocht gemaakt worden. De N8 dient daar niet voor, maar de N8 is een heel belangrijke weg, die dringend diende aangepakt te worden naar verkeersveiligheid en fietsvriendelijkheid. En de weg is compleet versleten. Eindelijk zal er nu werk van gemaakt worden. De plannen liggen klaar, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) mag van mij morgen starten met de werken. We hebben genoeg tijd verloren door CD&V Vleteren. Waren de werken tien jaar geleden gebeurd, dan hadden we al die accidenten met dodelijke afloop niet gehad. Shame on you, CD&V Vleteren”, aldus de burgemeester.

“Zijn de plannen perfect? Nee, ik had liever ook geen middenberm, maar het was een voorwaarde opgelegd door AWV. Ofwel een middenberm, ofwel alle zijstraten tussen Oostvleteren en Woesten afsluiten voor alle verkeer. Dan is de keuze vlug gemaakt. CD&V komt af met het feit dat het dossier N8 niets te zien heeft met het dossier A19. Ik zeg dit al sinds jaar en dag. Kan CD&V Vleteren echt niet met iets origineels afkomen? Het dossier A19 heeft te maken met een deftige verbinding tussen Veurne en Ieper. Het dossier N8 heeft enkel te maken met het aanpakken van de N8 naar verkeersveiligheid, fietsvriendelijkheid en het aanpakken van het traag verkeer.”

“Het dossier N8 krijgt eindelijk concrete vorm, en daar zal niemand, ook niet de CD&V, nog stokken in de wielen steken. Ook niet de mensen die nog altijd dromen van de doortrekking van de A19. En natuurlijk is de doortrekking van de A19 de enige oplossing om een deftige verbinding te hebben tussen Veurne en Ieper. Maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het bij een droom zal blijven. En daarom concentreer ik me verder wat op heden haalbaar is, het realiseren van de N8, en dit volgens de definitieve plannen die nu op tafel liggen”, besluit de Vleterse burgemeester Stephan Mourisse.

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.