CD&V stapt op uit gemeenteraad in Heuvelland

Redactie KW

De gemeenteraad van dinsdagavond verliep heel woelig in Heuvelland. oppositiepartij CD&V. Oppositiepartijen CD&V en HEUVELLAND verlieten zelfs de raadszaal toen de overheveling van de gemeenteschool De Zafant naar het gemeenschapsonderwijs aan bod kwam.

Op de vorige gemeenteraad zei burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) dat er een concreet voorstel op tafel lag waarbij de Vlaamse Gemeenschap via het GO! vanaf schooljaar 2015-2016 de inrichtende macht kan zijn van de huidige gemeentelijke basisschool. Sindsdien is er ophef in Dranouter. Een enquête onder de ouders van de school, georganiseerd door de ouderraad, wees uit dat 75 % van de ouders tegen de regeling is.

De gemeenteraad van dinsdag begon met een toegevoegd punt van CD&V waarbij ze vroegen om te stemmen over een voorstel om de basisschool in Dranouter als gemeenteschool te behouden.

Boegeroep

Volgens de burgemeester is het inspraakproces volop bezig en zal er tegen eind volgende week pas een beslissing genomen worden. Hij vroeg de gemeenteraad te vragen om niet in te stemmen om dit punt te behandelen. Daarop volgde hevig boegeroep door de meer dan vijftig aanwezigen in het publiek en een discussie tussen Bernard Heens, fractieleider van CD&V, en burgemeester Marc Lewyllie.

“Dit getuigt van verregaande minachting van de democratische rechten van de gemeenteraad”, riep Heens en stapte samen met de rest van zijn fractie, eenmansfractie Geert Vandewynkel van HEUVELLAND en op tien na het hele publiek de raadszaal uit. Voorzitter Bert Doise (Gemeentebelangen) moest de zitting vijf minuten schorsen terwijl iedereen naar buiten ging.

Daarna ging de gemeenteraad door en werd de rest van de acht agendapunten in zes minuten afgehandeld.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.