CD&V Staden ziet coalitie met één andere partij als enige oplossing voor politieke crisis

Redactie KW

Dit laat de partij weten in een persbericht, waaruit ook af te leiden valt dat CD&V het door de coalitie voorgestelde ‘light budget’ niét zal goedkeuren op de gemeenteraad van 28 april.

“Iedereen wil dat er een oplossing komt voor de politieke crisis”, zegt CD&V in zijn jongste persbericht. “Als één van de huidige coalitiepartners met CD&V in zee gaat, dan is heel de situatie opgelost. Alleen : de coalitie wil niet. Ze blijft hardnekkig vasthangen aan halfslachtige oplossingen om in het zadel te blijven. Toch blijven ze maar met de beschuldigende vinger wijzen naar CD&V en Koen Demonie. CD&V heeft echter met heel die partijbreuk niets te maken. En wat Koen Demonie betreft : je bent altijd met twee om ruzie te maken en ook met twee om het weer goed te maken. Maar dat wil de coalitie niet. Ze willen niet meer met Koen Demonie samenwerken en met CD&V willen ze een monstercoalitie maken.”

“Monsterlijk voorstel”

Die monstercoalitie (alle partijen samen tegen Koen Demonie) vindt de CD&V alvasteen monsterlijk voorstel. “Want als je met vier partijen en 20 personen tot een bestuursakkoord wil komen, dan ben je ook een heel eind bezig. En we hebben op de gemeenteraad al gemerkt dat de meningen soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat krijg je niet op een paar weken opgelost.”

“De coalitie wil nu uit de impasse geraken door ons een technisch budget voor te leggen. Maar dat verandert de situatie niet. Dat is enkel een pleister leggen op een etterende wonde. De enige oplossing waar Staden mee vooruitkomt is een nieuwe coalitie tussen CD&V en een andere partij. Ze ligt dus voor het grijpen. Wie houdt nu Staden gegijzeld ? Het aanmodderen moet stoppen.”

Njet

Zowel burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) als eerste schepen Nikolaas Bourgeois (N-VA) wijzen een eventueel samengaan van hun partij met CD&V resoluut van tafel.

“We worden voorgesteld als een coalitie die niet functioneert”, stelt burgemeester Vanderjeugd, “Ik ben er me bewust van dat we geen meerderheid meer hebben, maar tussen de coalitiepartners is helemaal geen sprake van ruzie. Het beeld dat door CD&V opgehangen wordt, is niet correct. CD&V heeft altijd gezegd dat het hen om het inhoudelijke gaat. Zware investeringen zoals de school en het nieuwe gemeentehuis komen niet in het ‘light budget’ voor. Als het hen werkelijk om het inhoudelijke te doen is, kan CD&V niet tegenstemmen.”

“CD&V moet misschien in eigen boezem kijken en zich afvragen waarom niemand van de coalitiepartners met hen in zee wil gaan“, meent Nikolaas Bourgeois. “Ze kunnen misschien met Koen Demonie in zee gaan, aangezien CD&V en Demonie het de jongste tijd toch zo goed met mekaar kunnen vinden. Dat CD&V een week voor de gemeenteraad te kennen geeft dat ze het light budget niet zullen goedkeuren en dit zonder gesprek met de coalitie, toont aan hoezeer CD&V de gemeenteraad wel waardeert.”. (BCH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 22 april 2016.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.