CD&V schuift Hilde Crevits naar voor als kandidaat-minister-president

© belga
Redactie KW

Elke Vlaming moet na een volledige loopbaan recht hebben op een pensioen van 1.500 euro. Dat staat in de ‘pensioengarantie’ die CD&V op tafel legt. De 1.500 euro uit die ‘pensioengarantie’ bestaat uit de combinatie van het wettelijk pensioen en een veralgemening van het aanvullend pensioen via de werkgever. Dat heeft Hilde Crevits zondag gezegd op het CD&V-verkiezingscongres in Genk. Op dat congres werd Crevits zelf naar voor geschoven als kandidaat-minister-president.

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei zetten alle partijen hun inhoudelijke prioriteiten en hun boegbeelden in de etalage. Na Open Vld zaterdag in Mechelen was het zondag de beurt aan CD&V in Genk.

Voorzitter Wouter Beke plaatst zijn partij pal in het midden van het politieke speelveld met het thema levenskwaliteit en mikt daarbij op de “stilzwijgende meerderheid”. “Die Vlamingen die de strijd tussen links en rechts doodmoe zijn, diegenen die het wij-zij denken, het angst aanjagen verfoeien. Die de onredelijke voorstellen, de onbetaalbare plannen, niet meer geloven”, aldus Beke.

Zoals vrijdag uitlekte, schuift CD&V Vlaams minister Hilde Crevits uitdrukkelijk naar voor als centrale boegbeeld van de campagne en als kandidaat-minister-president. Als dat lukt, is ze meteen de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. “Een kans om geschiedenis te schrijven”, aldus Beke. Crevits is naar eigen zeggen klaar voor die opdracht. “Ik ben meer dan 10 jaar minister geweest en wil nu graag de krachten bundelen”, klonk het in een korte reactie voor aanvang van het congres.

Crevits werd op het congres zelf getrakteerd op een staande ovatie en mocht de slotspeech geven. De ‘leading lady’ van de christendemocraten zette daarbij de prioriteiten voor haar en haar partij op een rij, gaande van 240.000 extra jobs tot 3.500 kilometer extra fietspaden en bijkomende investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.

Pensioengarantie

Allemaal punten uit het verkiezingsprogramma dat zondag unaniem werd goedgekeurd door de leden. In dat programma schuift CD&V ook een ‘pensioengarantie’ naar voor. “Wij vinden dat iedereen na een leven hard werken zeker 1.500 euro pensioen moet krijgen voor zijn oude dag”, aldus Crevits. Het gaat niet om een verhoging van de wettelijke minimumpensioenen tot 1.500 euro, zoals sommige andere partijen voorstellen, maar om een combinatie van de wettelijke pensioenen en een veralgemeend aanvullend pensioen via de werkgever. Op die manier moet elke Vlaming na een volledige loopbaan recht hebben op een totaalpensioen van minstens 1.500 euro.

Volgens Open Vld is dat CD&V-pensioenvoorstel een kopie van het liberale voorstel. In het ‘blauwe groeiplan’ van de Vlaamse liberalen staat een gelijkaardig voorstel om te zorgen voor een minimumpensioen van 1.500 euro door de combinatie van het wettelijke pensioen en de tweede pijler. “Maar we vinden het uiteraard positief dat CD&V en N-VA ideeën uit ons blauw groeiplan steunen”, klinkt het.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.