CD&V pleit voor behoud doorganswoning in Koekelaarse woonwijk De Wallaart

De doorgangsflat in De Wallaart houdt op te bestaan en wordt verhuurd als sociaal huurappartement. © Foto Coghe
Redactie KW

De Koekelaarse gemeenteraad besliste om de doorgangswoning in De Wallaart voortaan te verhuren als sociaal huurappartement. CD&V pleit voor het behoud van een doorgangswoning in de gemeente.

“De beslissing om niet langer een doorgangswoning te behouden komt er na een uiterst negatief evaluatie van onze sociale dienst”, legt schepen van sociale zaken Stijn Ramboer (sp.a) uit. “Die evaluatie bracht een aantal problemen aan het licht. Zo is het objectief toekennen van een doorgangswoning aartsmoeilijk. Wie is in effectieve woonnood? Dat is heel moeilijk vast te stellen. Daarnaast werd de verblijftermijn bijna altijd overschreden. Cliënten settelden zich in de woning en gingen niet of onvoldoende in op aangeboden hulp bij het zoeken naar een nieuwe woonst. De flat zelf is te goed, te comfortabel en te ideaal met een bijna idyllisch zicht. Een goede doorgangswoning moet voldoende spartaans zijn zodat mensen toch op zoek gaan naar een permanente woonoplossing. Er zijn de opgestapelde schulden. Zo werden voorschotten of afrekeningen van energieleveranciers niet of onvoldoende betaald. Ook waren er klachten van buurtbewoners over onder andere overmatig drank- en drugsgebruik, terwijl een aantal cliënten ook zeer agressief waren tegenover de gemeente en tegenover buren. Mensen met een dringende woonnood kunnen we voortaan helpen via het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk.”

CD&V pleit voor het behoud van een doorgangswoning in de gemeente. “We twijfelen er niet aan dat de opgelijste problemen zich effectief voordoen, maar het zou een totaal verkeerde beslissing zijn om geen doorgangswoning meer te hebben“, stelt Tom Pollentier (CD&V). “Wellicht moeten er zaken herbekeken en bijgestuurd worden: de toewijzingscriteria, het gebruikersreglement, de manier van screening en opvolging. Er moet misschien ook gekeken worden of er geen beter geschikt pand is dan het huidige. We kunnen kiezen voor een eigen doorgangswoning ondersteund door het CAW in plaats van onze eigen sociale dienst. Er kan eventueel samengewerkt worden met andere gemeenten. Als iedere gemeente op die manier oordeelt dan zijn er regionaal straks grote tekorten aan doorgangswoningen en dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.