CD&V niet gelukkig met verkoop gemeentelijk patrimonium

© JC
Redactie KW

Oppositiepartij CD&V kantte zich tijdens de gemeenteraad tegen de geplande verkoop van negen eigendommen van de gemeente. Fractieleider Ludwig Willaert ziet in de verkopen een verarming van de gemeente en meent dat er aan de gebouwen andere, creatieve invullingen gegeven kunnen worden. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) is er van een verarming zeker geen sprake. De opbrengst van de verkopen zal volgens de burgervader opnieuw geïnvesteerd worden in de gemeente. De burgemeester zegt te willen gaan voor een efficiënt en duurzaam patrimonium.

De verkoop van de negen eigendommen kwam ter sprake bij de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025. Ludwig Willaert (CD&V) vroeg en kreeg een aparte stemming omtrent de verkopen. Er werd evenwel beslist toch tot verkoop over te gaan. Op de lijst van de te verkopen eigendommen staan onder andere de vroegere Oostnieuwkerkse gemeenteschool, het vroegere Oostnieuwkerkse gemeentehuis, het voormalige Stadense gemeentehuis en de bejaardenwoningen in Oostnieuwkerke. “In de gemeente is weinig geweten over de geplande verkopen”, stelt Ludwig Willaert.

Politie liefst centraal

“Als je mensen vertelt dat er plannen zijn om het vroegere gemeentehuis in Staden te verkopen, krijg je als eerste reactie heel vaak te horen dat het jammer is dat het gebouw verkocht zal worden. Idem dito voor de verkoop van het gemeentehuis in Oostnieuwkerke. Een gemeente mag zijn hart en ziel niet verkopen, dus zeker niet het gemeentehuis in Staden of Oostnieuwkerke. Er kunnen aan de gebouwen die op de verkooplijst staan andere, creatieve invullingen gegeven worden. In het voormalige Stadense gemeentehuis zou de politie een nieuw onderkomen kunnen krijgen. Mensen zien de politie graag centraal gehuisvest. De politie zou er makkelijk bereikbaar zijn en tegelijk zorgt dit voor meer veiligheid in het centrum. Het voorstel van de sportraad om de vroegere Oostnieuwkerkse gemeenteschool een nieuwe invulling te geven met onder andere een binnensportruimte verdient zeker om nader bekeken te worden. Ook de bejaardenwoningen in Oostnieuwkerke zouden van de hand gedaan worden omdat er kosten aan zijn. De gemeente zou hier een voorbeeld kunnen geven en de woningen saneren en isoleren. Stel je voor dat elke eigenaar meteen zijn woning zou verkopen op het moment dat er kosten aan zijn. Er wordt hier niet als een goede huisvader gehandeld.”

Geen uitverkoop

“Vorige legislatuur hebben we ons patrimonium doorgelicht”, reageert burgemeester Francesco Vanderjeugd, “Deze legislatuur hebben we een aantal beslissingen genomen. We houden zeker geen totale uitverkoop en er blijft veel patrimonium in eigen beheer. We willen gaan voor efficiënte en duurzame gebouwen. Met oude gebouwen is dat moeilijk te realiseren. De panden die we willen verkopen, kosten geld en verbruiken veel energie. Ik kan de emotionaliteit begrijpen rond het Stadense gemeentehuis. De gevel kan bij nieuwbouw evenwel bewaard worden zoals bij de verkoop van de pastorie in Westrozebeke gebeurd is. We hebben met de politiezone de mogelijkheden rond de huisvesting van de politie in het vroegere gemeentehuis bekeken. Er zouden evenwel veel kosten zijn om het gebouw operationeel te krijgen. Daarenboven is er een probleem met toegankelijkheid, terwijl er ook een afgesloten parking voor de politiewagens moet zijn. Om die redenen is het geen geschikte locatie voor de politie. Voor de vroegere gemeenteschool kregen we op de participatiemomenten met de burger van sommige mensen te horen dat het gebouw voor hun part mocht afgebroken worden. Het behouden van de infrastructuur blijkt ook daar niet optimaal. Het blijft een verouderd gebouw. De bejaardenwoningen kunnen in handen van een private zorgverstrekker die wonen op maat mogelijk kan maken weer waardevol worden voor de gemeente.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.