CD&V Kortrijk: “Parko, huur parking K in Kortrijk niet”

Vanaf 1 oktober wil het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko de parking onder winkelcentrum K in Kortrijk huren. Oppositiepartij CD&V roept op om dat niet te doen.

Christine Depuydt, Carol Leleu, Pieter Soens en Guy Leleu roepen Parko op om de parking onder de K niet te huren. © JVGK

Dinsdag is er raad van bestuur bij Parko en wordt de beslissing officieel genomen. Vlak voor deze vergadering laat CD&V weten dat dit niet zo’n goed idee is. “Parko heeft 80 procent van de parkings in Kortrijk in handen en heeft zo al een quasi-monopolie“, stelt Christine Depuydt. “Waarom moet parking K in Kortrijk daar straks nog bijkomen? Zeker omdat dit negatieve gevolgen zal hebben.”

“Toen in parking K het eerste uur gratis werd afgeschaft, steeg het aantal bezoekers aan de parking Veemarkt vlakbij met 30 procent”, pikt Carol Leleu in. “Als Parko beide parkings uitbaat, zullen bezoekers inderdaad kunnen kiezen, wat misschien niet slecht is, maar de vraag is dan wie nog parking Veemarkt zal gebruiken.”

“Parko zal jaarlijks ruim 1,5 miljoen euro moeten betalen om die parking te mogen gebruiken” – Christine Depuydt

CD&V Kortrijk wijst er ook op dat Parko jaarlijks heel wat euro’s zal moeten neertellen voor de parking van K in Kortrijk. “Het gaat om een jaarlijkse huur van 1 miljoen euro en er wordt een contract afgesloten voor 15 jaar. Een serieuze kost. Komt daarbij dat het parkeerbedrijf ook de exploitatiekosten voor zijn rekening moet nemen. Je moet rekenen dat elke ondergrondse parkeerplaats jaarlijks zowat 500 euro aan onderhoud kost. 1.000 plaatsen maal 500 euro, dat is een half miljoen. Het kadastraal inkomen is bovendien zeker 75.000 euro. Zo kom je uit op een jaarlijkse kost van 1.575.000 euro. Voor een parking die niet de jouwe is en nooit de jouwe zal worden.”

“Q-Park leed in Kortrijk een jaarlijks verlies van een aantal honderdduizenden euro’s”, stelt Guy Leleu, ex-schepen en gewezen voorzitter van Parko. “Logisch dat dit bedrijf af wilde van de huur.”

“Volledige regie in handen”

Axel Weydts, voorzitter van Parko, betreurt naar eigen zeggen de reactie van CD&V. “De partij slaagt er niet in een langetermijnvisie te ontwikkelen voor het parkeren in Kortrijk. Dankzij deze strategische deal zal de stad meer dan ooit de volledige regie van het parkeer- en mobiliteitsbeleid in handen hebben. En voor de gebruiker het allerbelangrijkste: alle parkings zullen nu op dezelfde manier worden uitgebaat met als meest zichtbare element, het gratis uur dat ook van toepassing wordt in parking K in Kortrijk.”

“Parko zal maatregelen nemen om de rendabiliteit van de parking K te verhogen. Q-Park had die parking al lang opgegeven en deed geen moeite meer. Ook belangrijk is dat we de bijhorende fietparking beter zullen kunnen uitbaten”, besluit hij.

Op de raad van bestuur van Parko zal CD&V ervoor pleiten om toch geen contract af te sluiten met K in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.