CD&V Kortrijk geschokt om schadeclaim voor schrappen parking Texture: “De wereld op zijn kop”

In juni 2019 besliste het Kortrijkse stadsbestuur om de parking onder Texture niet te bouwen. Aan die beslissing hangt nu een schadevergoeding van een kleine 500.000 euro vast.©jvgk a-JVGK
In juni 2019 besliste het Kortrijkse stadsbestuur om de parking onder Texture niet te bouwen. Aan die beslissing hangt nu een schadevergoeding van een kleine 500.000 euro vast.©jvgk a-JVGK
Olaf Verhaeghe

De Kortrijkse oppositiepartij CD&V reageert fors op de schadevergoeding die het stadsbestuur moet betalen voor het schrappen van de parking onder museum Texture. Vorige week bleek dat de stad bijna een half miljoen moet betalen aan de nv Pans, eigenaar van de site Texture. “Deze schadevergoeding wegzetten als een besparing is natuurlijk de wereld op zijn kop zetten”, aldus raadslid Benjamin Vandorpe.

Vorige week raakte bekend dat het Kortrijkse stadsbestuur zo’n 491.000 euro schadevergoeding moet betalen aan de Roeselaarse vennootschap Pans . Die nv, ook de holding achter Euro Shop, is de eigenaar van de site Texture. De schadevergoeding komt er nadat de stad in 2019 besliste de parking onder Texture niet langer te willen bouwen.

“De parking zou onvoldoende gebruikt worden”, zegt schepen Axel Weydts (SP.A), bevoegd voor mobiliteit. “Daar zijn we nog altijd van overtuigd. Wij blijven dan ook achter die beslissing staan: het is beter om deze bittere pil te slikken dan vele miljoenen (de kost van de parking werd geraamd op 9,3 miljoen euro, red.) uit te geven voor een parking die amper zou worden gebruikt.”

Onvoorziene kost

Oppositiepartij CD&V Kortrijk is alleszins niet te spreken over de schadevergoeding. “Deze som, toch bijna een half miljoen euro, wordt nu door de schepen weggezet als een besparing, omdat de kost van de parking niet volgt. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop”, stelt gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe.

“Het niet realiseren van de parking Texture resulteert in een grote kost die niet voorzien was en waar geen parkinginkomsten tegenover staan. Bovendien gaan wij niet akkoord met de stelling dat de parking geen nut heeft. Wij hebben eerder al onze bezorgdheid geuit over de parkeerdruk in de buurt. Zeker met de komst van de nieuwe wijk zal die enkel verhogen. Samen met enkele andere ontwikkelingen komen er enkele honderden bewoners bij.”

Gemeenteraad

Daarnaast hekelt CD&V ook dat de gemeenteraad buitenspel werd gezet. “Het akkoord dateert van begin vorig jaar en is nog altijd niet langs de gemeenteraad gepasseerd. Dat is niet de juiste manier van werken”, aldus Benjamin Vandorpe nog. “De schadevergoeding werd ook niet op de begroting ingeschreven, hoewel men goed genoeg wist dat de kost er zat aan te komen.” De CD&V-fractie zal op de gemeenteraad van maart het stadsbestuur alvast tekst en uitleg vragen, zowel over het bedrag als over de manier van werken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.