CD&V Ieper wil zomerevenementen, bewaakte fietsparking en hele weekend gratis parkeren

We zien v.l.n.r. Stephaan De Roo, Miguel Gheysen, Jan Laurens, Jan Breyne, Jo Baert, Katrien Desomer, Peter De Groote, Stefaan Williams en Jordy Dehaene. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de digitale gemeenteraad van maandagavond in Ieper zal oppositiepartij CD&V een aantal voorstellen lanceren voor het toerisme in de stad. “Een zomeraanbod aan evenementen, een bewaakte fietsparking en het hele weekend gratis parkeren, moeten onze stad nog aantrekkelijker maken om er deze zomer te vertoeven”, klinkt het.

“Traditioneel gaat de zomer gepaard met heel wat grote en kleine evenementen in onze stad. Het is al even duidelijk dat het aanbod aan evenementen er deze zomer toch wat anders zal uitzien”, zegt fractieleidster van CD&V Katrien Desomer. “Heel wat verenigingen, vzw’s en bedrijven denken al na hoe zij een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod kunnen aanbieden. De stad kan hierbij als regisseur een coördinerende rol opnemen.”

‘Coronavriendelijke activiteiten’

Alle voorstellen voor activiteiten en evenementen kunnen volgens CD&V verzameld worden, waarna de stad de mogelijkheden bekijkt en een geüpdatete activiteitenkalender bekendmaakt. Zo kan de stad een totaalpakket aan zomerse en coronavriendelijke activiteiten voorzien. “Maar dan moet er wel snel gehandeld worden wat de grote vakantie staat voor de deur en op vandaag bleef het hierover heel stil van de kant van het stadsbestuur”, aldus Desomer.

Bewaakte fietsparking

Daarnaast wil CD&V Ieper ook de vele mensen die tijdens de afgelopen periode vaker de fiets namen, blijvend aanmoedigen met de fiets naar Ieper te komen. “Tijdens de vakantieperiode kan een bewaakte fietsparking in onze stad ingericht worden”, zegt CD&V-raadslid Jan Laurens. “Recreatieve fietsers kunnen zo hun fiets veilig stallen en met een gerust gemoed winkelen in onze stad of genieten van de uitgebreide terrasjes. Op deze manier kan Ieper zich ook profileren als fietsstad.”

Als locatie stelt het raadslid de parkzone rond de Sint-Maartenskathedraal voor of er kan contact opgenomen worden met de scholen. Jobstudenten kunnen ingeschakeld worden om de fietsparking te bewaken. “Steden waar zo’n bewaakte fietsparking ingericht wordt, boomen wat betreft fietstoerisme. Ieper kan dat ook!”, aldus Jan Laurens.

Gratis parkeren

In de rand van deze twee voorstellen herhaalt CD&V het voorstel van fractieleidster Katrien Desomer dat ze eerder al deed om op zaterdag gratis parkeren toe te laten in de stad voor wie toch met de wagen wil komen. “Of op zijn minst het half uur gratis uit te breiden naar bijvoorbeeld twee uur”, meent raadslid Peter De Groote. “We zien dat andere grote steden zoals Brugge dit ook doen. Dit is een extra motivatie voor de klant én een hart onder de riem voor zowel de marktkramers als de winkels uit het centrum die het de voorbije maanden helemaal niet makkelijk hadden. Jammer dat het stadsbestuur hier niet wil op ingaan.”

Op de gemeenteraad van mei stelde CD&V Ieper al voor om het gratis parkeren op zaterdag te verlengen tot het einde van het jaar, maar ving bot bij het stadsbestuur. “Het voorstel om gratis parkeren te voorzien op zaterdag weerhouden wij niet”, was het antwoord van het stadsbestuur. “Dit werd ook reeds besproken met het centrummanagement, die zich geen voorstander toonde. Zaterdag is de drukste winkeldag. Betalend parkeren zorgt voor circulatie en verhoogde bereikbaarheid van de winkels. Ook praktisch stellen zich bezwaren. De voorbije periode leerde ons dat het afdekken van de parkeermeters wenselijk is voor de veiligheid en duidelijkheid. Voor een aaneensluitende periode is dit werkbaar, voor één dag per week niet.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier