CD&V Ieper wil herbruikbare bekers op nieuwjaarsreceptie

Naar aanleiding van ‘mei plasticvrij’ vroeg CD&V aan het Ieperse stadsbestuur om grotere inspanningen te doen om de afvalberg te beperken.

© TOGH

Miet Durnez (CD&V) lanceerde de oproep op de gemeenteraad van maandagavond. “We willen alvast een suggestie doen wat betreft de nieuwjaarsreceptie. In plaats van met wegwerpbekers te werken stellen we voor dat burgers de mogelijkheid krijgen om ofwel zelf hun beker mee te nemen, een beker aan te kopen tegen een democratische prijs van de stad Ieper, en/of een stand van de Kringloopwinkel te voorzien met bekers”, aldus Miet Durnez. “De beker van de stad Ieper zou dan een Ieperling in de kijker kunnen plaatsen met een spreuk, vers, haiku, tekening… van een Ieperling. Daarnaast kan er ook bewust gekozen worden voor papieren zakken van Stad Ieper, voor duurzame gadgets… We zijn ook voorstander van een uitbreiding van de PMD-zak met zacht plastic. In het infoblaadje van IVVO las ik dat het voorzien is voor 2021-2022. Dat moet toch vroeger kunnen.”

“Zoals je waarschijnlijk weet mag je vanaf 1 januari 2020 geen wegwerpbare bekers meer gebruiken“, antwoordde schepen Valentijn Despeghel (SP.A). “Om aan deze wetswijziging te voldoen hebben we ondertussen al drie vergaderingen achter de rug. We zijn aan het uitzoeken hoe we het invoeren van herbruikbare bekers praktisch kunnen gaan organiseren. Wat betreft uw voorstel om burgers zelf een beker te laten meebrengen… Op zich geen probleem mee maar tegen dat de nieuwjaarsreceptie van de stad plaatsvindt, zijn we al verplicht om met herbruikbare bekers te werken. Werken met de bekers van de kringloopwinkel is geen optie, want op dit moment beschikken zij maar over 1000 bekers terwijl we er voor de nieuwjaarsreceptie vermoedelijk al 20.000 nodig hebben.”

“Naast uw suggesties zijn we zelf ook bezig met zaken aan het uitwerken”, vervolgde Despeghel. “Vanaf eind mei bezoeken de duurzaamheidsambtenaar en mezelf alle stadsdiensten. We zullen bekijken welke afvalstromen we kunnen inperken of zelfs voorkomen. Denk maar aan plastieken koffieroerstaafjes, melkverpakkingen… Iedereen Ieper, ons stadsmagazine, willen we plasticvrij in de bus krijgen.”

“Wat betreft inzameling van zacht plastic. Dit is iets dat we niet zelf in handen hebben. Dit is federaal geregeld en gebeurt in fases. Momenteel is er nog onvoldoende sorteercapaciteit om de uitgebreide pmd-fractie te kunnen verwerken. Bestaande installaties dienen aangepast of uitgebreid te worden. Voor de IVVO-regio zal dit wellicht pas in de loop van 2021 kunnen gebeuren”, besloot Valentijn Despeghel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.