CD&V hekelt aankoop Aveve in Boezinge, schepen: “Nog niet beslist over locatie OC”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de agenda van de Ieperse gemeenteraad van maandagavond staat de goedkeuring van de aankoop van loodsen langs de Diksmuidseweg in Boezinge. Het gaat om de vroegere Aveve. Oppositiepartij CD&V meent dat het stadsbestuur het nieuwe OC wil onderbrengen en betreurt dat er geen andere locaties overwogen werden en amper overleg was. Schepen Valentijn Despeghel (SP.A) zegt dat er nog geen keuze is genomen over de locatie van het nieuwe OC en dat de aankoop bedoeld is als strategische reserve.

De Ieperse CD&V kwam in de gemeenteraad van februari tussen met een vraag over de intenties van het stadsbestuur om het vroegere gebouw van Aveve langs de Diksmuidseweg te kopen om dan later op deze locatie een nieuw ontmoetingscentrum (OC) te bouwen.

“Het klopt inderdaad dat we 450.000 euro hebben weerhouden in de meerjarenplanning voor de aankoop van een stuk grond in Boezinge met als doel hierop een nieuw OC te bouwen”, antwoordde schepen Valentijn Despeghel (SP.A) toen. “Het effectief bouwen is niet voorzien in deze legislatuur, enkel de aankoop van de grond. Aangezien de onderhandelingen nog altijd lopende zijn, lijkt het ons beter om hier voorlopig geen uitspraken over te doen zodoende de lopende gesprekken niet te hypothekeren. Vanzelfsprekend komt dit punt met onder andere locatieafweging op deze raad van zodra hieromtrent meer duidelijkheid is.”

Nu staat de goedkeuring van de aankoop wel op de agenda van de gemeenteraad van maandagavond. “Gezien het wel heel stil bleef rond dit dossier waren we op zijn minst verwonderd dat de aankoop vorige week opeens op de agenda verscheen”, zegt fractieleider Katrien Desomer van CD&V Ieper. “Zonder vermelding van de nabestemming, zonder locatieafweging, zonder overleg met de buurt of het dorp, met uitzondering van de aangelanden.”

Bevraging

“Daarom hebben we met CD&V zelf een bevraging gedaan. Deze lag klaar, maar met het uitbreken van de coronacrisis werd beslist dit toen niet te verdelen”, vervolgt Katrien Desomer. “We hebben dit zo objectief mogelijk opgesteld en schoven vier mogelijken naar voor: bouwen of verbouwen van Ten Vrielande (het huidige ontmoetingscentrum, red.), aankoop en (ver)bouwen van de site Aveve, bouwen nieuw OC ter hoogte van de sportzone of het verbouwen van het oud gemeentehuis. Er was ook de mogelijkheid om een eigen keuze in te vullen.”

“Ondanks de korte tijdspanne – de enquête moest binnen de vier dagen opnieuw worden bezorgd – vulden toch 22 % van de inwoners deze in, een meer dan representatief percentage”, aldus Katrien Desomer. “Natuurlijk zijn de Boezingenaars blij met de plannen voor een nieuw OC. Dat Ten Vrielande in de huidige staat haar beste tijd heeft gehad is duidelijk. Maar meer dan 80 % ziet dat niet zitten op de locatie die de stad nu naar voor schuift. Redenen zijn uiteenlopend, van hinder voor de nu zo rustige buurt tot – en dit wordt veel vermeld – het echt wel hoge aankoopbedrag van 450.000 euro die hiertegenover staat. Want dan moet er nog afgebroken worden en moeten ze nog beginnen bouwen.”

Drie potentiële kopers

In de enquête kiest 49 % van de respondenten voor een OC in de sportzone, 28 % op de huidige locatie van Ten Vrielande en 18 % op de Aveve-site. Slechts 2 % opteert voor een herinrichting van het oud gemeentehuis.

Zelf wil CD&V geen voorkeur uitspreken. “We weten wel dat er nog andere randfactoren zullen spelen maar wij verwachten vooral een onderbouwde locatieafweging en deze ontbreekt nu. Nochtans, de eigenaars (vzw Parochiale Werken, red.) van Ten Vrielande zijn zeker bereid rond tafel te zitten om de erfpacht te herzien. Dit geldt ongetwijfeld ook voor de eigenaar van de weide ter hoogte van de sportzone. Tevens zijn er ook drie potentiële kopers voor de site. Zij namen contact op met zowel Agentschap Natuur en Bos (huidige eigenaar van de Aveve-site, red.) als de stad maar kregen geen gehoor.”

Lees verder onder de foto.

Het vroegere Aveve-gebouw met loodsen dat het stadsbestuur aankoopt. (Foto TOGH)
Het vroegere Aveve-gebouw met loodsen dat het stadsbestuur aankoopt. (Foto TOGH)

“Daarnaast vonden we ook het element inspraak niet terug in dit dossier. Integendeel, het lijkt alsof het stadsbestuur wil dat zo weinig mogelijk mensen hier hun mening over zeggen. Met uitzondering van de onmiddellijke buurt van de site Aveve, die trouwens het OC op deze plaats helemaal niet zien zitten”, zegt Katrien Desomer. “In de rand van dit dossier wordt vanavond ook de verkoop van het Kampagnebos in Wijtschate ter goedkeuring aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn voorgelegd. Een verkoop aan ANB en voor ongeveer dezelfde prijs als de aankoop van het gebouw. Dit is grond die in het verleden werd geschonken aan het OCMW. Schenkingen aan het OCMW werden steeds gedaan ten behoeve van de minderbedeelden in de stad. CD&V kan enkel concluderen dat dit een ruil is om ANB te plezieren om van hun miskoop af te geraken en dat dit alles gebeurt op de kap van de Ieperlingen.”

“Deal van het jaar”

“Ik denk dat we deze aankoop zonder twijfel kunnen duiden als de deal van het jaar”, reageert schepen Valentijn Despeghel. “In de feiten is deze aankoop eigenlijk een ruil met het Agentschap Natuur en Bos aan wie we een deel van het Kampagnebos en speelbos in Wijtschate verkopen voor 456.000 euro. Belangrijk is te weten dat deze bospercelen op vandaag reeds in beheer zijn door ANB en dat er voor de gebruikers dus helemaal niets verandert. Door de officiële verkoop halen wij wel een bedrag op met het OCMW van 456.000 euro dat integraal wordt besteed voor het verduurzamen van ons sociaal patrimonium, terwijl de Aveve-site aangekocht wordt met middelen uit de stadskas. Dat de kostprijs te hoog is, klopt niet. ANB kocht zes jaar geleden de site voor exact dezelfde prijs. In die tijd zijn de vastgoedprijzen in het algemeen gestegen, maar wij betalen nog dezelfde prijs van zes jaar geleden.”

Strategische reserve

De schepen benadrukt dat er nog geen definitieve keuze is genomen over de locatie van het nieuwe OC. “De piste van een nieuw OC lijkt logisch, maar is voorbarig, al is het maar omdat de stad binnen haar meerjarenplanning voor deze legislatuur geen nieuw OC voorziet in Boezinge. De heraanleg van de dorpskern is nu prioritair. Ondertussen zien wij wel tal van mogelijkheden om de capaciteit van die gebouwen te benutten. De loodsen lenen zich bijvoorbeeld perfect tot al dan niet tijdelijke opslagruimtes voor onze eigen diensten die krap behuisd zijn en de winkelruimte biedt mogelijkheden om onder andere het verenigingsleven te Boezinge van dienst te zijn. Deze laatste mogelijkheden zijn we al volop aan het onderzoeken hoewel we pas vandaag overgaan tot aankoop. Als wij of onze opvolgers ooit een keuze zullen maken over de meest aangewezen locatie voor een nieuw OC te Boezinge, dan zullen wij of zij dit uiteraard doen in overeenstemming met de bewoners en de eigenaars van het huidig OC. Om die reden ook organiseerden wij al een kleine hoorzitting met de buurtbewoners in de omgeving van de verwezen site. Dit leverde ons al interessante info op. Beschouw deze aankoop dus als de aanleg van een strategische reserve.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier