CD&V fluit Open VLD terug: “Genoeg onderzoek naar doortrekking A19”

Tom Gheeraert

CD&V West-Vlaanderen vraagt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters om geen tijd meer te verliezen en de werken aan de N8 tussen Ieper en Veurne uit te voeren zoals gepland. Wat de nieuwe verhalen rond de doortrekking van de A19 betreft, vraagt CD&V om hier geen bijkomende kosten voor studies te maken.

“Na 60 jaar onderzoek en discussie was er in 2018 eindelijk een consensus over de verbinding Ieper-Veurne. In Veurne zijn de onteigeningen klaar en kunnen de werken starten, voor regio Vleteren zijn de plannen voor de aanleg van de fietspaden voorgesteld en voor regio Ieper is het participatietraject afgerond”, zegt Vlaams parlementslid Martine Fournier. “De conclusies van het participatietraject waren duidelijk: een bypass rond Brielen en inzetten op de leefbaarheid in Elverdinge, Woesten en Brielen. Deze keuzes werden door 19 van de 21 partners goedgekeurd. Een ongeziene consensus.”

“We hebben al veel te veel tijd én geld verloren, we willen nu vooral actie op het terrein”, vervolgt Fournier. “Voor CD&V gaat het over doorstroming en leefbaarheid. Het voorzien van een derde rijstrook in plaats van een groene middenberm tussen Woesten en Vleteren kan de doorstroming verbeteren en willen wij steunen. Maar we willen geen grootse studies en bijkomende vertragingen. We willen nu vooral de schop in de grond steken.”

De vraag van de Ieperse burgemeester en Open VLD-parlementslid Emmily Talpe “om een zoveelste keer de doortrekking van de A19 te bestuderen”, ligt dan ook moeilijk bij CD&V. Fournier is hard: “Deze verklaringen zijn populistisch en wie beweert dat de A19 rechtdoor nog gerealiseerd kan worden, maakt de mensen blauwe bloempjes wijs. Men weet heel duidelijk dat de doortrekking onmogelijk is geworden. In 2013 werd door de Vlaamse Regering de reservatiestrook voor de doortrekking definitief geschrapt uit het gewestplan. Ondertussen zijn de bescherming van het slagveld van Pilkem Ridge (Ieperboog) en de opname van het Blankaartbekken in de Europese habitat- en vogelrichtlijngebieden onomkeerbaar geworden.”

“CD&V pleit voor een gedragen oplossing en kan zich vinden in aanpassingen in kader van een betere doorstroming, maar CD&V past voor nog maar eens 10 jaar studeren. Deze centen gaan ten koste van de vele openbare werken dossiers die nodig zijn in de Westhoek en in West-Vlaanderen, en dat willen we niet”, besluit Fournier namens CD&V West-Vlaanderen. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.