CD&V en de Eendracht trekken in Anzegem samen naar de stembus

Eendracht en CD&V komen samen op voor de gemeenteraadsverkiezingen. © (Foto XC)
Redactie KW

De katholieke partij CD&V en de partij de Eendracht van ere-burgemeester Victor Gerniers, stappen samen in een politiek bootje naar 14 oktober. De nieuwe partij krijgt de naam CD&V – Eendracht, met als slogan ‘ons dorp, jouw thuis’. De partij heeft als enige een vrouwelijke lijsttrekker, Amandine Eeckhaut.

“Mensen hebben ideeën, voelen engagementen en willen iets bijdragen. De gemeente, daar kan je echt het verschil maken”, zo klonk het op maandagavond tijdens de persconferentie van het gloednieuwe kartel. De plannen om bijeen te komen bestonden al langer vertelt ons, schepen Rik Colman. ” Het is al van de vorige verkiezingen dat we overwogen om samen te werken. We willen ons meer richten op de landbouw en middenstand en de Eendracht kan dat gat perfect invullen. Ook het politiek pensioen van Victor Gerniers was een factor”, vertelt Rik Colman. Gemeenteraadslid Dr. Stephan Titeca bevestigt: “De samenwerking is beter gelukt dan ik zelf verwachtte. De wens was er al lang, de neuzen stonden zo goed als in dezelfde richting. Een oudgediende zou zeggen, de cirkel is bijna rond.”

Het kartel heeft een lijst met daarop 23 kandidaten waarvan 12 vrouwen en 11 mannen. De partij wil hiermee een duidelijk signaal stellen. Verrassend op de lijst is de eerste plaats, daar prijkt Amandine Eeckhaut. Ze is, 33 jaar, afkomstig van Oudenaarde en mama van drie kinderen. Ze is gewezen OCMW-raadslid in Anzegem. En sinds 2016 maakte ze deel uit van de gemeenteraad onder Eendracht. Ze is samen met haar man zaakvoerder van een landbouwbedrijf uit de Borrestraat in Tiegem. De beslissing om op de eerste plaats te staan is niet over één nacht ijs gegaan. “Ik heb moeten wikken en wegen, ik heb een gezin te runnen. Een eerste plaats op de lijst brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Maar ik ga niet op de zaken vooruitlopen, de kiezer beslist. Als die kiezers mij zouden aanduiden om burgemeester te worden, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid zeker niet uit de weg gaan”, verzekert Amandine ons.

Onverwacht zal Amandine Eeckhaut (Eendracht) de lijst trekken.
Onverwacht zal Amandine Eeckhaut (Eendracht) de lijst trekken.© (Foto XC)

Dr. Stephan Titeca (70), gemeenteraadsvoorzitter sluit de lijst af en dat is een bewuste beslissing. “Veel mensen hadden verwacht dat ik op de eerste plaats zou staan. Ik was tijdens de vorige verkiezingen lijsttrekker om de groep samen te houden. Maar als lijstduwer ben ik op mijn plaats, ik kan de lijst steunen en bovendien huisarts blijven. Een sjerp valt niet te combineren met mijn ambt. Ik zal er natuurlijk nog eens keihard voor gaan, maar na deze zes jaar is het mooi geweest”, vertelt Titeca.

Schepen Rik Colman (tweede plaats), staat samen met zijn zoon op de lijst. Bram Colman (30), leerkracht van het 5de en 6de leerjaar in leefschool het Groene Poortje in Kaster, heeft dit jaar de sprong gewaagd. “Ik twijfelde: is het wel goed om op dezelfde lijst als mijn vader te staan? Ik had al laten verstaan, dat ik bereid was mij te engageren. Het politiek avontuur blijft natuurlijk een sprong in het ongewisse. Ik heb ook van mijn vader gezien wat het allemaal kan voorstellen, maar echte verwachtingen heb ik nog niet”, vertelt Bram.

Op de volledige lijst staan nog (in volgorde): Amandine Eeckhaut, Rik Colman, Jolanta Steverlynck- Kokoszko, Prudent Lanneau, Eddy Recour, Lieve Vercruyssen-Terras, Johan Furniere, Helena Verhamme, Davy Dewaele, Hanne Capelle, Muriam Van Craeyenest, Rik Beyls, Kimberly Vererfven, Rita Delobelle-Detollenaere, Greet Heyse, Steven Van Tieghem, Willy Maiheu, Lydie Vandermaelen, Bram Colman, Frederik Glorieux, Mia Defoirdt, Anne-Marie Ampe en Stephan Titeca.

(XC – Foto’s XC)