CD&V-burgemeester Kuurne misnoegd: “Onhaalbaar dat leden vanavond al moeten stemmen”

Olaf Verhaeghe

CD&V-burgemeester Francis Benoit van Kuurne is niet te spreken over de snelheid waarmee leden en afdelingen woensdag door het regeerakkoord zullen moeten razen. “Alle regeringspartijen hebben de mond vol van inspraak en participatie, maar de basis krijgt gewoon geen tijd om de teksten nog maar door te nemen. Dat is een beetje hypocriet.” Vanavond wordt op een ledencongres in Antwerpen gestemd over deelname aan de nieuwe regering. “Maar waarom zou ik nog gaan?”

Het is zover: de zeven partijen die samen een nieuwe regering willen maken, hebben een akkoord gevonden. Woensdag moeten nog de ministerposten worden verdeeld, maar het inhoudelijke programma van de Vivaldi-regering is af. Aangezien de nieuwe regering op donderdag 1 oktober – morgens dus – het vertrouwen van het Parlement wil vragen, moeten de leden van de zeven partijen zich vandaag akkoord verklaren met regeringsdeelname. En net daar knelt voor veel militanten, leden en burgemeesters het schoentje.

“Vanavond stemmen, minder dan 12 uur nadat er een akkoord is, is gewoon onhaalbaar”, stelt Kuurns burgemeester Francis Benoit. “Het is gebruikelijk dat de teksten in het provinciaal bestuur maar ook binnen Jong CD&V, CD&V Senioren en Vrouw & Maatschappij besproken en geanalyseerd worden. Daar wordt bekeken welke de eventuele opmerkingen zijn. Het is ondenkbaar dat zo’n analyse kan gebeuren.”

Hypocriet

Benoit benadrukt dat hij vertrouwen heeft in de onderhandelaars en in voorzitter Joachim Coens, maar hij vraagt zich af waar het vertrouwen in de leden is. “Alle regeringspartijen hebben de mond vol van inspraak en participatie, maar de basis krijgt gewoon geen tijd om de teksten nog maar door te nemen. Dat is een beetje hypocriet, in mijn ogen.”

https://twitter.com/FrancisBenoitku/status/1311196414395985922Francis Benoithttps://twitter.com/FrancisBenoitku

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

“Vanavond is er een fysiek congres in Antwerpen, daar zullen enkel beroepspolitici en mensen die voor de partij werken, aanwezig kunnen zijn bij wijze van spreken. Als het over zoiets cruciaals gaat, moet je de mensen de kans geven om hun mening te vormen, niet snel-snel over de middag.”

Whatsapp-discussie

Zelf is Francis Benoit niet van plan om naar Antwerpen af te zakken. “Waarom zou ik? Wat is onze rol nog? We kunnen even goed een bos bloemen sturen. Ik hoor het ook bij andere mensen, niet alleen binnen mijn eigen partij. Toen de Vlaamse regering haar akkoord vond, kwam er al veel kritiek omdat de 100 bladzijden binnen de 48 uur geanalyseerd moesten worden voor de stemming. Nu hebben we 11 uur om simpelweg ja te knikken. Dan kan je beter het ledencongres afschaffen en via WhatsApp de inhoud bespreken.”

‘Weinig respectvol’

Op Radio 1 treedt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) Benoit bij. Volgens hem getuigt het van weinig respect voor de leden dat alles nu zo snel moet worden afgehaspeld. “Veel partijen hebben de laatste jaren de mond vol hebben van meer inspraak door de leden. Dit is het moment om dat te gaan doen”, zegt hij. “Zo’n partijcongres is een heel belangrijk moment, want je gaat daar de koers van je partij voor een paar jaar in een bepaalde bedding leggen. Als je je leden serieus neemt, moet je ze dan alle kansen geven om inspraak te hebben.”

Marino Keulen, Open VLD-burgemeester van Lanaken vindt dit dan weer niet zo’n probleem. “We hebben al grote stappen voorwaarts gezet”, klinkt het, en de deadline ligt nu eenmaal op 1 oktober.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.