CD&V Brugge schuift ‘rode’ chef communicatie aan de kant

Jonathan Nowakowski, hier uiterst links op een archieffoto van een inspraakmoment over de Beurssite, mag de communicatie van het nieuwe bestuur niet leiden. © Davy Coghe
Olivier Neese

De bestuurswissel in Brugge moet nog officieel plaatsvinden, maar achter de schermen lijkt CD&V de werking al naar zijn hand aan het zetten. De partij stelt zijn veto tegen communicatieverantwoordelijke Jonathan Nowakowski. Onder het nieuwe bestuur mag hij zijn cluster niet meer leiden. Reden: de partij heeft geen vertrouwen omdat hij volgens hen een te rood karakter zou hebben.

Het personeel van de cluster communicatie en citymarketing kreeg vorige week te horen dat ze een nieuwe coördinator krijgen. Adjunct-stadssecretaris en straks algemeen directeur Colin Beheydt, die belast is met de personeelszaken, meldde dat het nieuwe bestuur geen vertrouwen heeft in Jonathan Nowakowsi.

“De beslissing werd niet op mijn niveau genomen, maar ik vond het belangrijk dat het personeel het meteen wist en het niet ‘via via’ te weten moest komen”, vertelt hij. “Over de competenties van Jonathan twijfelt niemand, daarom zullen we straks ook een andere functie binnen de stad Brugge voor hem zoeken. Maar hij bekleedt een functie waarin het nieuwe bestuur 100 procent vertrouwen moet hebben.”

Vertrouwensbreuk

Dat blijkt het probleem te zijn, bevestigt toekomstig burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Tijdens een lang en open gesprek kwam tot uiting dat er een vertrouwensbreuk is met de administratie en de politiek omdat Jonathan zich in het recente verleden partijpolitiek heeft uitgelaten.” Nowakowski wordt verweten te dicht bij SP.A te staan, maar behalve een sterke vriendschapsband met fractieleider Mathijs Goderis is daar verder niet meteen iets van terug te vinden.

Ondanks de mededeling aan het personeel ontkent Dirk De fauw wel dat er al een formele beslissing is genomen. “Ik heb Jonathan gezegd dat hij er eens over moet nadenken, maar de verdere afhandeling gebeurde via Colin Beheydt. Naar ik hoor beslist Jonathan zelf om een andere uitdaging binnen de stad aan te gaan. Zelf heb ik hem al een functie bij de dienst Openbaar Domein aangeboden, want ik vind Jonathan een toffe gast met veel capaciteiten. Maar naar de pers toe moet je voldoende objectief zijn. Vandaar dat we ook even overwogen om de pers- en communicatiedienst weer te splitsen.”

Geen beslissing

Renaat Landuyt reageert verrast op de mededeling die aan het personeel werd gedaan. “Dat kan onmogelijk een beslissing zijn”, zegt de uittredende burgemeester. “Het nieuwe college start pas in januari en niemand kreeg een mandaat voor personeelsbeslissingen voor de volgende legislatuur te nemen. Eén iets wil ik duidelijk maken: Jonathan is een typevoorbeeld van iemand die correct en objectief aangeworven werd, en correct en objectief zijn job vervult. In heel korte termijn heeft hij als jongste van zijn dienst een heel mooie cluster uitgebouwd. Ik hoop dat het nieuwe college níét doet wat er in de wandelgangen wordt gezegd.”

Jonathan Nowakowski wilde zelf niet reageren op de beslissing.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.