CD&V Staden wil niet meer praten over steun aan huidige minderheidscoalitie

CD&V (met Hans Mommerency als tweede van links) praat niet langer met de vroegere meerderheid. © Joke Couvreur
Redactie KW

CD&V Staden praat niet langer met de vroegere meerderheid van N-VA, Open VLD en SP.A over een mogelijke uitweg uit de politieke crisis. Dat maakte de partij op een persconferentie bekend.

De coalitie van Open VLD, N-VA en SP.A had één zetel op meerderheid, maar zag die verdwijnen nadat raadslid Koen Demonie uit N-VA stapte en als onafhankelijke ging zetelen. Daardoor raakt het budget 2016 niet goedgekeurd.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zei vorige week nog te geloven in een oplossing waarbij de CD&V-oppositie zou meedenken en ook zeggenschap zou krijgen. “We hebben al gesprekken gehad met CD&V”, wist de burgervader. “Een oplossing is evenwel een werk van lange adem.”

CD&V maakt nu komaf met die hoop van de burgemeester. “Als CD&V gaan we verantwoordelijkheid nooit uit de weg”, stelt fractieleider Hans Mommerency, “Als bewijs van onze luisterbereidheid, stemden we in met een overleg met de coalitie. We moesten evenwel niet veel luisteren want ze hadden weinig of niets te vertellen. Het immobiliënbeleid en de grote beloften zonder centen blijven ze aanhouden. Nabijheid van diensten, kwaliteit van infrastructuur en aandacht voor verenigingen worden op de lange baan geschoven. De tienkoppige coalitie gelooft dat ze ons met enkele borrelnootjes wel zal kunnen paaien om met hen mee te stemmen.”

“CD&V moet in oppositie blijven, dát willen ze”

“De burgemeester verkondigt vooral via de krant, maar weinig in overleg, dat er wel een soort wisselmeerderheid komt”, aldus nog Hans Mommerency. “Hij steekt zogezegd de hand naar ons uit, terwijl hij – via de krant – één grote voorwaarde stelt : de CD&V moet in de oppositie blijven of met andere woorden : we willen onze postjes behouden.”

We gaan onze verantwoordelijkheid nemen voor de gemeente door een verspilzuchtig meerjarenplan niét goed te keuren. We kunnen dit onze bewoners niet aandoen, niet op korte en niet op lange termijn. Wij kiezen niet voor chaos, de coalitie kiest daarvoor. Wij kiezen ook niet voor de huidige problemen. De coalitie heeft geen meerderheid meer en duwt iedereen in het verdomhoekje. We gaan voor een verantwoord beleid en zullen, als er kansen er zijn om het vorm te geven, die ten volle opnemen.” (BCH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier