CD&V scoort enorm tijdens debatavond in Kortemark

Een sfeerbeeld van het politiek debat. © Kurt
Redactie KW

Woensdag namen de vijf politieke tenoren – Karolien Damman (CD&V), Rita Tyvaert (Eerlijk en Bezorgd), Toon Vancoillie (Open VLD), Tim Deweerdt (CONTENT) en Mark Pollentier (N-VA) – het tegen elkaar op in een politiek debat onder leiding van moderator Lorenzo Dejonghe. De Kortemarkse jeugdraad organiseerde deze bijwijlen zeer geanimeerde gespreksavond.

Thema’s waren onder andere verkeersveiligheid en mobiliteit, cultuur en sport, sociaal beleid, financiën en milieu. Een bomvolle zaal in cc De Beuk volgde het debat, want alle 284 zitjes waren bezet. Ook in de foyer volgde een grote groep mensen live het debat op groot scherm, terwijl de gesprekken ook rechtstreeks op Facebook te volgen waren en daar ook druk bekeken werden.

De Kortemarkenaar is duidelijk bezig met het politieke landschap en de nakende verkiezingen. Alle partijen waren het erover eens dat Koning Fiets een prominente plaats moet krijgen in de gemeente. CONTENT opperde zelfs om van de bebouwde kom een volledige zone 30 te maken, terwijl N-VA de coalitie verweet dat oranjeblauw alle weggelachen N-VA-voorstellen voor verkeersveiligheid nu zelf snel uitvoert.

De Kampioenen

Rita Tyvaert trok er alle tijd voor uit om het programma van Open VLD van de vorige verkiezingen grondig uit te pluizen en kwam tot de vaststelling dat heel wat beloofde zaken niet uitgevoerd werden. Burgemeester Vancoilie antwoordde haar: “Ik ben blij dat je mijn partijprogramma leest. Het is alvast beter dan het jouwe.”

Toen Tyvaert hem repliceerde dat Open VLD zeker 60 procent van hun vorig programma kon overnemen voor de komende verkiezingen, antwoordde moderator Dejonghe gevat: “Goede programma’s worden vaak herhaald, kijk maar eens naar FC De Kampioenen.”

Want ja, gelachen mocht er ook worden die avond, zeker toen de moderator zich afvroeg of Tyvaert en Vancoillie wel in dezelfde gemeente woonden.

Belastingsverlaging

Mark Pollentier (N-VA) kwam met het voorstel om het eenrichtingsverkeer in de Hospitaalstraat om te keren en een doorsteek te maken voor de fietsers naar de verschillende scholen in het centrum. Rita Tyvaert had zelfs plannen om een eigen busdienst te organiseren in de gemeente en een ombudsman in dienst te nemen. Elke partij wou wel een belastingverlaging aankondigen, maar dat moest eerst nog eens bekeken worden… na de verkiezingen.

Met enkele van haar oneliners ving Karolien Damman woensdagavond vier keer een welgemeend applaus

De burgemeester, tevens schepen van Financiën, iets wat volgens N-VA niet kan, sprak over Kortemark als financieel gezonde gemeente, waarmee hij Mark Pollentier weer op de kast joeg. “Waarom verhoog je de belastingen als we financieel gezond zijn? De Kortemarkenaar betaalt zich blauw aan jullie prestigeprojecten. We moeten niet alleen investeren in bakstenen, maar ook in fiets- en voetpaden.”

Karolien Damman (CD&V) maakte de gevatte opmerking dat investeren in sociale zaken voor haar partij zeker geen prestigeproject is.

Burgermoeder

Natuurlijk kwam ook de vete tussen Tyvaert en Vancoillie die avond aan bod. Damman reageerde: “Te vaak gaat het in de gemeenteraad om persoonlijke aanvallen in plaats van om de inhoud. Thuis wil ik gerust mijn twee pubers uit elkaar halen, maar in de raadzaal doe ik dat liever niet.”

Met enkele van haar oneliners ving ze die avond vier keer een welgemeend applaus. Zij vond trouwens dat het wel eens tijd werd in Kortemark voor een burgermoeder, waarmee ze ook meteen een gooi deed naar de burgemeesterssjerp.

Alle aanwezigen kregen de kans om voor en na het debat hun stem uit te brengen. Dat leverde voordien de volgende scores op: CD&V 41%, Open VLD 29%, CONTENT 15%, N-VA 8% en Eerlijk en Bezorgd 7%. Na het debat en de vragenronde kon er nogmaals gestemd worden en toen verzilverde CD&V zelfs 50% van de stemmen, terwijl Open VLD naar 22% zakte.

Representatief of niet, wordt vervolgd na 14 oktober…

(JDK)