CD&V schroeft belastingverlaging voor alleenstaanden in Wielsbeke terug

Filiep De Vos (CD&V) © NVR
Redactie KW

In de laatste gemeenteraad van 2018 werd de administratie belasting voor alle alleenstaanden van 75 naar 65 euro verlaagd. Dat kon toenmalig meerderheidspartij N-VA met de steun van oppositiepartij U. bekomen. Nu heeft CD&V de absolute meerderheid en draait ze die beslissing terug. “Een aanfluiting van de democratie”, beweerde raadslid Rik Buyse (N-VA) op de gemeenteraad van 24 januari.

Financiënschepen Filiep De Vos (CD&V) staafde de beslissing met twee voorbeelden. “Een invalide alleenstaande zou even veel moeten betalen als een niet-invalide alleenstaande die twee keer zo veel verdient. Een alleenstaande die 3.000 euro verdient zou minder moeten betalen als een gezin dat samen 3.000 euro verdient. Dat is de logica voorbij. Wie minder bedeeld is, moet minder belastingen betalen”, vond de schepen.

Rik Buyse vond het herroepen van een eerdere beslissing een aanfluiting van de democratie. “Ten eerste werd dit al voor deze gemeenteraad gepubliceerd op de Facebookpagina van CD&V, dus nog voor de beslissing officieel genomen werd. Ten tweede doorstrepen jullie die beslissing van eind december met één pennentrek. Dit is spuwen in het gezicht van de alleenstaanden“, was hij hard. “De motivatie lijkt nergens op. Voor een alleenstaande zelfstandige met een pensioen van 1.100 euro maakt die tien euro zeker verschil”, ging hij verder. Filiep De Vos repliceerde dat wie hulp zocht in aanmerking kon komen voor een tegemoetkoming in de kohierbelasting.

Oppositielid Jan De Potter (U.) mengde zich ook nog in de discussie. Hij begreep de beweegredenen van de meerderheid, maar stelde zich ook vragen bij de manier van werken. “Dit is een spijtige gang van zaken. De meerderheid gaat hier hardvochtig te werk, vinden we. Oppositie of andersdenkenden kunnen zo nooit een punt bespreekbaar maken. Ik hoop dan ook dat bepaalde mensen geen voorkeursbehandeling krijgen bij het bepalen van de korting, want dat gebeurde in de vorige legislatuur zeker”, stelde hij. Filiep De Vos en CD&V deden dit af als leugens.

Tot slot gaf Rik Buyse aan dat CD&V één van zijn verkiezingsbeloftes niet nakwam. “Jullie zouden geen belastingen verhogen, maar toch is er nu al één belasting verhoogd“, rekende hij. Hoewel de belastingverlaging slechts een maand gold, ziet N-VA dit als een verhoging. CD&V vond dit kort door de bocht. Deze twee partijen regeerden de voorbije twaalf jaar samen over Wielsbeke, maar lijken nu water en vuur.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier