CD&V Ieper stelt beleidsvisie volgende legislatuur voor

Redactie KW

CD&V Ieper wil volgende legislatuur vooral inzetten op betere mobiliteit, de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel in de Oudstrijderslaan en een beter beheer van het openbaar domein.

CD&V Ieper lichtte maandagavond haar programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober goed. Schepenen Katrien Desomer en Dieter Deltour, respectievelijk lijsttrekker en nummer twee van de lijst, namen het woord, geflankeerd door voorzitter Miguel Stevens en burgemeester Jan Durnez, die de lijst duwt.

Ze presenteerden een lijvig programma dat ruwweg ingedeeld werd in drie domeinen: een ondernemende stad, een gezonde en een verbindende stad. “Ieper is een warme en mooie stad”, zei Katrien Desomer. “Onze ondernemingen, landbouw, winkeliers, horeca en toerisme vormen samen de economische motor van de Westhoek en zorgen voor meer dan 30 % van de werkgelegenheid.”

Er moet een nieuwe locatie gezocht worden voor het doen halt houden van toeristenbussen

“We zijn trots op wat we al gedaan hebben en willen dit werk verder zetten zonder dat de gemeentekas wordt geplunderd of de belastingbetaler de dupe wordt. Wij beloven dan ook bij deze dat de belastingdruk niet zal verhogen”, vervolgt Katrien Desomer.

In het programma staan heel wat intenties en plannen, maar de partij onderscheidt drie prioriteiten. “Ten eerste willen we een betere mobiliteit. Dit gaat onder meer over het herinrichten van dorpskernen, fietsveiligheid, het weren van bussen uit het stadscentrum…”, pikt Dieter Deltour in. “We kiezen voor een verkeersluwe binnenstad en dus moet er een nieuwe locatie gezocht worden voor het doen halt houden van toeristenbussen. Door de plannen voor de nieuwe scholencampus in de Augustijnenstraat/Veurnseweg zullen ook heel wat lijnbussen niet langer de binnenstad moeten aandoen. Prioritaire wegen om verkeersveiliger te maken zijn Meenseweg, Haiglaan en Dikkebusseweg.”

Een tweede prioriteit is het ontwikkelen van een nieuw stadsdeel aan de Oudstrijderslaan. “De stad kocht recent 9 hectare grond aan de Oudstrijderslaan, waar vroeger het goederenstation was”, lichtte Katrien Desomer toe. “Vlakbij het stadscentrum is er dus plaats voor een mooi gelegen nieuw stadsdeel met ruimte voor wonen, winkelen en werken.”

Als derde prioriteit stippen Katrien Desomer en Dieter Deltour het beter beheer van het openbaar domein aan. “Via een stadsapp zullen inwoners snel en direct kunnen melding maken van allerlei kleinere problemen die de stadsdiensten kunnen oplossen: zwerfvuil, losliggende tegels, putten in de weg, technische defecten…”, zegt Dieter Deltour. “Een specifiek daarvoor aangesteld ‘snel interventieteam’ zorgt ervoor dat deze kleine werken binnen een relatief korte termijn kunnen worden uitgevoerd. We willen ook investeren in innoverende systemen om de stad proper te houden. Het ondergronds brengen van vuilnisbakken op drukke punten in de stad zoals de Grote Markt en de heraangelegde Leet zijn hier een voorbeeld van.”

(TOGH)