CD&V en Groen Ieper starten inspraakproject over klimaat

Jeroen Laseure

Doel van het project Ieper 2050 is om dit jaar een plan uit te werken om Ieper tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

“Tijdens de eerste gemeenteraad werd via Groen de vraag gelanceerd om met zoveel mogelijk mensen aan één zeel te trekken voor het klimaat en toe te werken naar een plan voor een klimaatneutraal Ieper”, klinkt het in de persnota. “Vandaag vatten we met het project Ieper 2050 de koe bij de horens om in 2019 een volledig plan uit te werken tot in 2050. Om de opstart van Ieper 2050 te verzorgen slaan Groen en CD&V de handen in elkaar en reiken we tegelijkertijd de hand naar experten, Ieperlingen, jongeren, doeners, denkers en andere politieke partijen om dit project verder mee uit te denken.”

“Hoe gaat het dan verder in zijn werk? Ieper 2050 wil via verschillende online en offline inspraaktrajecten zoveel mogelijk mensen betrekken bij één project per jaar. In 2019 is dat een klimaatplan tot in 2050 en elk jaar dat daarop volgt snijden we een nieuw thema aan dat gekozen wordt met alle Ieperlingen samen. Het zal wel telkens over projecten gaan die noodzakelijk moeten uitgedacht worden op de lange termijn en waarbij we best over politieke, persoonlijke en bedrijfskundige grenzen heen moeten kijken. Denk daarbij aan Mobiliteit, Demografie en Woningbeleid of Digitalisering en Smart City. Door op die manier samen te werken aan een Ieper op de lange termijn zullen de politieke beslissingen gestroomlijnder verlopen, ook over de legislaturen heen.”

Samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken is het grootste doel van Ieper 2050. We zien de toekomst op dat vlak door een rooskleurige bril en hopen dat er naast vele Ieperlingen ook heel wat bedrijven, industrie, landbouwers, belangengroepen en politieke fracties mee willen stappen op deze locomotief richting de toekomst van onze stad en haar deelgemeenten. Dat is waar we uiteindelijk allemaal voor willen gaan, een positief en toekomstgericht Ieper dat rekening houdt met iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier