CD&V Diksmuide stuurt kat naar Raad voor Verkiezingsbetwistingen

Het ter discussie gestelde college van burgemeester en schepenen, met achteraan v.l.n.r. Marc De Keyrel, Martin Obin, Gaby Verstraete en Jan Van Acker. Vooraan v.l.n.r.: Marc Deprez, burgemeester Lies Laridon en Katleen Winne. © MVO
Redactie KW

Woensdagmiddag vond de behandeling plaats voor de Raad van Verkiezingsbetwistingen van de procedure inzake de benoeming van de leden van het schepencollege, de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst in Diksmuide.

Bieke Moerman (S.P.A-Open), Inge Claeys (N-VA) en Gert Maertens (Groen) dienden klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen naar aanleiding van een vermeende dubbele voordrachtsakte. Woensdag moesten de schepenen, de gemeenteraadsvoorzitter en de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zich verantwoordelijk bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Er waren tien getuigen opgeroepen, maar opvallend was dat geen enkele van de zes getuigen van de CD&V-strekking, waaronder burgemeester Lies Laridon, aanwezig was”, laat Bieke Moerman weten. “Als zij geen rechtsgeldige reden hebben om hun afwezigheid te verklaren, zijn zij strafbaar.”

De gemeenteraadsleden van Idee Diksmuide – Els Leenknecht, Jonas Debaillie en Joël Van Coppenolle – verschenen wél. Zij bevestigden dat op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen naast een voordrachtakte voor burgemeester ook een collectieve voordrachtakte voor schepenen Marc Deprez, Marc Dekeyrel, Martin Obin en Gaby Verstraete werd ondertekend door de dertien gemeenteraadsleden van de meerderheid en dat ze ook een voordrachtakte voor gemeenteraadsvoorzitter Katleen Winne ondertekenden.

Uitspraak voor 13 maart

Volgens SP.A-Open werden op 26 februari 2018 echter al gelijkaardige voordrachtakten ondertekend tussen CD&V, Idee Diksmuide én SP.A-Open. Het is nu aan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen om uitspraak te doen of er sprake is van een dubbele voordracht en of dat betekent dat de huidige schepenen hun mandaat verliezen. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen zal uiterlijk 13 maart uitspraak doen. Daartegen is beroep mogelijk bij de Raad van State binnen de acht dagen. De uitspraak in beroep volgt dan binnen de zestig dagen. Daarnaast loopt er nog een procedure bij de Raad van State tegen de benoeming van burgemeester Laridon, waarin pas uitspraak verwacht wordt in de zomer van 2019.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier