Catcher Bernard Vandamme springt in de bres voor wilde konijntjes

Bernard Vandamme: "Mijn motto is: de sterkeren moeten spreken voor zijn die niet kunnen praten. Nu is dat voor konijnen, straks is dat misschien voor een gezin in armoede." © Davy Coghe
Olivier Neese

“Waarom worden de wilde konijnen in Assebroek afgemaakt en niet verplaatst naar een ander terrein?” Bernard Vandamme, die straks opkomt voor SP.A, springt in de bres voor een leger konijnen. De bekende Brugse catcher zit met zijn vraag al bij Vlaamse ministers Weyts en Schauvliege.

De scouts van Assebroek, FOS 209 De Vrijbuiters, kampen met een konijnenplaag. Een twintigtal dieren teistert hun locatie langs de Daverlostraat. De vele konijnenpijpen maken het plein moeilijk bespeelbaar, onder hun clubhuis worden lange gleuven gegraven. “Die konijnen moeten weg”, klinkt het.

Afgemaakt

Het Brugse schepencollege heeft oren naar de verzuchtingen van scouts en stelde een konijnenvanger – een jager met fret en buizerd – aan. “Toen ik op de kernvergadering van de Assebroekse afdeling van onze partij vroeg wat er dan met de dieren gebeurde, moest iedereen me het antwoord schuldig blijven”, vertelt Bernard Vandamme. “Afgemaakt, zeker?, klonk het. Alleen al van de gedachte dat ik de enige was die zich die vraag stelde, kon ik niet slapen. Waarom kunnen die dieren niet gevangen en op een andere plek uitgezet worden?”

Katelijne-eiland?

“Zoals op het Katelijne-eiland? Daar zat het vroeger vol met konijnen, maar door myxomatose zie je er nu geen enkel diertje meer rondhuppelen. Op die plek zit je ver van tuintjes, het is het omringd door waterwegen en de omgeving is sterk verwilderd en zou wel wat begrazing kunnen gebruiken. Het zou een win-winsituatie zijn. En het is een reden te meer om daar geen parking aan te leggen.”

“Plaats de konijnen naar het Katelijne-eiland. Een reden te meer om daar geen parking aan te leggen”

De bekende Brugse catcher hield het niet bij woorden en nam meteen contact op met schepen van Dierenwelzijn Mieke Hoste (SP.A) en schepen van Groen Philip Pierins (SP.A). “Omdat ik niet te veel steun en gehoor kreeg, ging ik verder. Ik klopte aan bij milieuactivisten, Gaia, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) én burgemeester Renaat Landuyt. Die luisterde wel, maar zei dat de jager geen middelen heeft om de konijnen op een diervriendelijke te vangen én dat we van het jachtdecreet geen wilde dieren mogen loslaten.”

“Nu zit ik met mijn vraag bij het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Ik hoop een machtiging te krijgen om de dieren te vangen en te verhuizen, al waarschuwden ze me al dat dit maar héél zelden gebeurt. Dat kan toch niet, in tijden dat zelfs honden een paspoort krijgen? Ik wil nog samen met de jager de konijnen gaan vangen. Wat als ook dat niets uithaalt? Tja, hoe veel verder kan ik nog gaan? Naar de koning? Sommigen reageren: Bernard, je gaat toch geen groenen worden? Dat heeft niets met Groen te maken, wel met fatsoen.”

Geen ‘groenen’

Met zijn actie schopt Bernard Vandamme tegen de schenen van zijn partij. “Ze hebben me toch gevraagd om mijn steentje bij te dragen? Dat doe ik nu. Zat ik niet in de politiek, dan had ik nu net hetzelfde gedaan. Dat wilde konijntjes maar onbelangrijk zijn? Er zijn al anderen bezig met thema’s zoals openbare werken of het OCMW, ik wil me hiervoor inzetten. Mijn motto is: de sterkeren moeten spreken voor zijn die niet kunnen praten. Nu is dat voor konijnen, straks is dat misschien voor een gezin in armoede. Als het me lukt, dan zal het de mooiste overwinning in mijn carrière zijn. Dat zou al mijn blikken bekers in de catch doen verbleken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.