Catcher Bernard Vandamme (SP.A) wil honden hele jaar door op het strand toelaten: “Ik zal de palen zelf uit de grond trekken”

Bernard Vandamme en hond Brutus willen het verbod op honden op het strand weg. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Bernard Vandamme laat zich ook na de gemeenteraadsverkiezingen horen. De bekende catcher die in oktober opkwam voor SP.A-De Brugse Lijst maar niet verkozen raakte, wil dat honden het hele jaar door op het Zeebrugse strand toegelaten worden. “Voor het welzijn van honden én mensen”, zegt hij.

Honden op het strand: in alle kustgemeenten in het een discussie. Hondenliefhebbers willen het hele jaar door met hun viervoeter op het strand, tegenstanders vrezen vooral de overlast, lees: hondenpoep. In Brugge zijn er duidelijke afspraken: honden mogen op het strand van 16 oktober tot en met 14 maart, en in de groene zone tussen het einde van de zeedijk en de grens met Blankenberge. Tussen 15 maart en 15 oktober zijn honden verboden tussen het het begin van de duinen en de strekdam. Daar wil Bernard Vandamme, zelf het baasje van een chihuahua Brutus, nu verandering in brengen. De bekende Brugse catcher pleit om het hele jaar door honden op het strand toe te laten. Hij legde zijn voorstel ook al neer bij de kersverse schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis (SP.A).

tegen eenzaamheid

“Zeebrugge is al niet het strand met de meeste uitstraling en dan mogen de mensen er nog niet eens met hun hond op”, zegt Bernard Vandamme. “Dan denk ik niet alleen aan de Zeebruggenaars, maar ook aan de mensen met een strandkabine en de tweedeverblijvers. Zij mogen op het strand, maar de hond moet thuis blijven. Mijn voorstel doe ik voor het welzijn van de dieren én de mensen. Voor veel eenzame mensen is een hond vaak het enige gezelschap. Die willen ze mee kunnen nemen op het strand. Brugge is vierkant tegen eenzaamheid? Wel, dit is een eerste stap om eenzame mensen niet uit te sluiten.”

Het zal de stad niets kosten. Ik zal de verbodspalen zelf uit de grond trekken

“Nu al weet ik wat de grootste kritiek zal zijn: de hondenpoep. Dat is een algemeen probleem, waarvoor er een mentaliteitswijziging bij de mensen moet komen. Hondenpoep ligt er ook in het Astridpark. Dat is toch ook geen reden om de honden daar te weigeren? Ik reik de stad trouwens de hand. Het wegnemen van de borden hoeft de stad niets te kosten. Als het verbod wordt ingetrokken, beloof ik de verbodspalen zelf uit de grond te trekken.”

De stad wil in iedere deelgemeente een hondenloopweide

Mathijs Goderis (SP.A), sinds begin dit jaar schepen van Dierenwelzijn in Brugge, staat niet weigerachtig tegenover het idee. “Maar ik kan hier niet onmiddellijk ja of neen op antwoorden, want vooraf moeten we eerst met alle betrokken instanties en diensten spreken. Daarbij denk ik ook zeker aan de stranduitbaters. Maar als schepen van Dierenwelzijn is het mijn ambitie om in iedere deelgemeente van Brugge een hondenloopweide te krijgen. Een plek waar honden vrij kunnen rondlopen. We merken dat daar een grote vraag naar is.”

Wilde konijnen

Het is niet de eerste keer dat Bernard Vandamme in de bres springt voor de dieren. Eerder klopte hij al op tafel toen hij vernam dat de stad een leger wilde konijnen liet afmaken om een plaag aan het Daverlo-complex in te dijken. “Waarom worden die dieren niet gevangen en vrijgelaten op de plekken waar er geen meer zitten door myxomatose”, vroeg hij zich in augustus nog af.