Carl Vereecke gaat met Nieuw Kuurne vol voor burgemeestersjerp

Redactie KW

Carl Vereecke als lijsttrekker, Geert Veldeman als lijstduwer. Dat zijn de nieuwe plaatsen van de twee voornaamste figuren bij Nieuw Kuurne/Open VLD. Nadat hij gepasseerd werd voor de provincieraadsverkiezingen, legt de huidig gedeputeerde en ex-burgemeester nu de volle focus op zijn thuisgemeente.

In groep kondigden ze in augustus vorig jaar hun huwelijk voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober aan. Nieuw Kuurne, een burgerbeweging met onafhankelijken en Open VLD Kuurne vormden een gezamenlijke lijst met Geert Veldeman als kopman. Carl Vereecke ging voor de provincie en gaf de kartellijst vanop de 23ste en laatste plaats de nodige duwtjes in de rug. Vandaag, een dik half jaar later, liggen de kaarten volledig anders. Vereecke neemt niet langer deel aan die provincieraadsverkiezingen en gaat als lijsttrekker voor het burgemeesterschap in Kuurne, Veldeman neemt genoegen met een plekje als lijstduwer. Nieuw Kuurne zelf sloot zich onlangs ook aan bij het Vooruit politiek platform, een verzamelnaam voor verkiezingslijsten en (burger)beweging over heel Vlaanderen die zich los van politieke strekking of kleur willen profileren.

Mee besturen

“Ik ben eerlijk: wat er gebeurd is tijdens de voorverkiezingen heeft me diep ontgoocheld“, zegt Carl Vereecke. “De regio Roeselare heeft daar enigszins een spelletje gespeeld, en ik als persoon was het slachtoffer. Misschien ben ik te braaf, maar dat soort politiek is niet aan mij besteed.”

De ontwikkelingen op provinciaal niveau noopten de huidige oppositiepartij tot een ingrijpende wijziging van de plannen. “We hebben daar veelvuldig en vooral diepgaande gesprekken over gehad”, pikt Geert Veldeman in. “Uiteindelijk kwamen we tot de unanieme beslissing dat Carl op één zetten de best mogelijke zet is willen we onze ambitie in Kuurne waarmaken.” En dat Nieuw Kuurne ambitie heeft, mag duidelijk zijn. “Wij willen mee besturen, we willen deelnemen aan het beleid en de Kuurne nog steviger op de kaart zetten”, aldus Vereecke.

Sociale media

“Kuurne is en zal altijd mijn eerste liefde blijven. Ik heb het voorrecht gehad om tijdens eerste bestuursperiodes stevige fundamenten te mogen leggen. Daarop willen wij – als de kiezer ons een mandaat geeft – na oktober 2018 op verder bouwen. Onze gemeente staat voor heel wat uitdagingen, die wij allerminst uit de weg willen gaan. Zowel wat bestuurskracht, openbare werken als groen beleid betreft”, legt de gedeputeerde al enkele focuspunten vast.

Met Carl Vereecke als lijsttrekker krijgt zittend burgemeester Francis Benoit (CD&V) er een te duchten tegenstander bij. “Van zogenaamde ‘burgemeestersverkiezingen’ hebben wij absoluut geen schrik”, zegt Geert Veldeman vastberaden. “Wie bang is op voorhand, krijgt sowieso slaag. Met politieke trucs of bedissel in de achterkamertjes willen wij niets te maken hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook deze keer de grootste partij zullen zijn. De logica respecterend levert de grootste fractie in principe ook de burgemeester…”

Aan de 23-koppige lijst van Nieuw Kuurne wordt op dit moment hard gewerkt. In maart en april moeten alle namen bekend zijn. “We gaan voor een mix van ervaring, aangevuld met frisse, vernieuwende ideeën. De tien huidige gemeenteraads- en OCMW-mandatarissen nemen opnieuw deel. En daar voegen we 13 nieuwe, geëngageerde kandidaten aan toe. Aan die namen koppelen we telkens ook inhoud, daar moet het in onze mooie gemeente meer om gaan. Het gaat niet o wie het luidst roept of meest geliket wordt op sociale media. Het gaat om wat we willen realiseren in Kuurne.”

(Olaf Verhaeghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.