Carl Decaluwé wil ook de terrassen open, maar zal wel Overlegcomité volgen

Gouverneur Carl Decaluwé.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Gouverneur Carl Decaluwé.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé wil net als zijn Luikse collega de horecaterrassen weer openen, al zal Decaluwé wel de beslissing van het Overlegcomité volgen. Dat zegt hij dinsdag, nadat de gouverneur van Luik aankondigde zich niet te zullen verzetten als horecazaken hun terrassen opnieuw openen op 1 mei. “We zijn even gered door het mindere weer, maar nu moet er gekanaliseerd worden”, aldus Decaluwé.

In West-Vlaanderen zal de heropening van de horecaterrassen dus afhankelijk blijven van de beslissing van het Overlegcomité. “Wij zijn verplicht om die beslissing te volgen. Een gedoogbeleid is geen oplossing, want federale inspecteurs kunnen zaken nog altijd beboeten als ze tegen de regels in heropenen”, zegt gouverneur Decaluwé.

De gouverneur is wel voorstander van de heropening van terrassen. “We zijn voorlopig gered van grote drukte door het mindere weer, maar je voelt de coronamoeheid bij zowel burgers als politiediensten. Er is een grote kloof tussen de regels in theorie en de mate waarin de regels worden nageleefd. Daar moet dus iets gebeuren.”

“Beter gecontroleerd in openlucht, dan dat er binnenshuis wordt samengekomen”

Volgens Decaluwé kan de heropening van terrassen daar een oplossing bieden. “Afgelopen zomer hebben we gezien dat horecazaken en bij uitbreiding strandbars dat gestructureerd en veilig kunnen organiseren. Ik denk dat we mensen dan beter gestructureerd en gecontroleerd op een terras laten zitten in openlucht, dan dat er binnenshuis wordt samengekomen”, aldus Decaluwé.

Voor de paasvakantie stuurden de kustburgemeesters al een brief naar het Overlegcomité om te pleiten voor de heropening van de horecaterrassen. Het onderwerp ligt ook op tafel van het Overlegcomité van woensdag. (Belga)

Lees ook: