Buurtbewoners protesteren opnieuw tegen Kortrijkse moskee

Vlaams Belang en Voorpost voerden samen met buurtbewoners van de Bio-Planet actie tegen de geplande verhuizing van de moskee. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Vlak voor de gemeenteraad van Kortrijk maandagavond verzamelden een vijftigtal buurtbewoners, leden van Vlaams Belang en mensen van Voorpost. Ze voerden er luidkeels actie tegen de moskeeplannen aan de Brugsesteenweg. Tot een gesprek met burgemeester Van Quickenborne of andere leden van het stadsbestuur kwam het niet.

‘Geen moskee in onze buurt! Geen moskee in onze buurt!’ De leuze van buurtbewoners en actievoerders die Vlaams Belang en Voorpost maandagavond in het Kortrijkse stadhuis samenbrachten, liet weinig aan de verbeelding over. Het protest richt zich tegen de plannen om de moskee te verhuizen naar de site-Bio-Planet. Met twee grote spandoeken en tal van kleinere affiches, maakte de groep duidelijk dat ze de Kortrijkse moskee liever niet aan de Brugsesteenweg zien.

Even discussie

Het doel van de actie was een gesprek met burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD), maar zover kwam het niet. Alle raadsleden stapten één voor één naar binnen, terwijl de actievoerders luidkeels doorgingen. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Wouter Vermeersch is het duidelijk dat het stadsbestuur niet wil luisteren naar de buurtbewoners. “Het is dus aan jullie, beste Kortrijkzanen, om in het stemhokje dit beleid van de stadscoalitie af te straffen”, klonk het strijdvaardig.

Wouter Vermeersch, lijsttrekker voor Vlaams Belang, sprak de aanwezigen kort toe.
Wouter Vermeersch, lijsttrekker voor Vlaams Belang, sprak de aanwezigen kort toe.© Olaf Verhaeghe

Bij de effectieve start van de gemeenteraad, wilde de groep actievoerders ook de raadszaal betreden, maar die zat al goed vol met mensen van armoedebeweging A’KZIE. Achter de gemeenteraadsleden mochten ze niet staan, waarna ze maar opnieuw afdropen. Opnieuw buiten kwam het even tot een discussie met enkele jongeren. Twee agenten in burger kwamen tussen en brachten de rust terug.

Korte raad

De gemeenteraad van Kortrijk zelf had niet veel om het lijf en was na iets meer dan een half uur afgelopen. Alle punten op de agenda werden behandeld als zogenaamde hamerpunten en dus meteen goedgekeurd. Na een aantal korte mondelinge vragen waarin vooral Steve Vanneste opviel, hielden de gemeenteraadsleden het voor bekeken. De focus ligt nu volledig op verkiezingszondag 14 oktober.