Buurgemeenten verkopen leegstaande pastorie samen

De kerk van Pius X. © JVGK
Olaf Verhaeghe

Op vraag van de stad Kortrijk heeft de gemeenteraad van Kuurne haar goedkeuring verleend voor de verkoop van de pastorie op Pius X. Die pastorie is voor 25 procent eigendom van Kuurne.

De pastorie aan de Sint-Elooisdreef in Kortrijk ligt op de parochie Pius X, een stukje Kortrijk dat voor de fusieoperatie in de jaren 70 aan Kuurne toebehoorde. De pastorie is op vandaag dan ook nog steeds voor een kwart eigendom van de gemeente Kuurne, stad Kortrijk is eigenaar voor 75 procent.

Maar het gebouw staat al bijna drie jaar leeg en dus wil de stad Kortrijk de woning verkopen. In februari 2016 keurde de Kuurnse gemeenteraad al de verkoop van een deel groenzone aan de aanpalende eigenaars langs de Sint-Elooisdreef als uitbreiding van hun tuin. Het Bisdom Brugge ging in april al akkoord om de Pius X-pastorie vrij te geven en zich niet te verzetten tegen een andere bestemming of verkoop.

De gemeenteraad van Kuurne ging donderdagavond principieel akkoord om de verkoopsprocedure op te starten. Die verkoop met biedingen wordt georganiseerd door Vastgoedtransacties. Na het opstellen van een schattingsverslag en het vaststellen van de instelprijs keert het dossier nog eens terug naar de gemeenteraad. Hoeveel de pastorie moet kosten, is dus nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier