Burgemeester Vleteren heeft corona, maar geen symptomen

Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren testte zondag positief op het coronavirus nadat hij zich wat grieperig voelde. Nu zit hij in quarantaine, maar heeft hij geen symptomen. Hij heeft ook geen idee hoe hij besmet is geraakt. “Ik hoop dat ik zelf niemand besmet heb”, zegt hij.

“Ik heb het aan mijn frak“, bevestigt burgemeester Stephan Mourisse (LVP). “Maar ik ben niet ziek. Geen koorts, niet hoesten… Ik zit gewoon thuis te werken. Zonet ben ik nog twee uur gaan wandelen in mijn eentje. Zondagmorgen voelde ik me een klein beetje grieperig. In deze tijden moet je dan wel alert zijn en dus heb ik contact opgenomen met mijn huisarts. Hij zei: kom vlug eens langs voor een test. Maandagavond – 24 uur later – kreeg ik dan het resultaat dat ik positief getest had.”

De burgemeester is beroepshalve ook notaris in Roesbrugge. “Ik heb geen idee hoe of waar ik besmet kan geraakt zijn”, zegt hij. “Natuurlijk kom ik wel veel in contact met mensen. Op het notariskantoor zie ik om het half uur andere mensen. We proberen zo veel mogelijk de coronamaatregelen te respecteren, maar je ziet dat het blijkbaar toch onvermijdelijk is. Ik ben heel voorzichtig, maar het is niet gelukt. Wanneer raak je dan niet besmet? Als je je opsluit zoals een kluizenaar.”

Quarantaine

Sinds maandag zit Mourisse dan ook thuis in quarantaine. “Vrijdag moet ik me opnieuw laten testen. Is die test negatief, dan mag ik maandag weer gaan werken. Is het positief, dan moet ik nog een week in quarantaine. Mijn werk als burgemeester komt niet in het gedrang. Eerlijk gezegd is het ook heel kalm op dat vlak, want alles van activiteiten en evenementen is weer afgeschaft. Dus er gebeurt momenteel niet veel in de gemeente. En de vergaderingen zijn online. Tegenwoordig kunnen we ons wel goed organiseren als we werken van thuis uit.”

“Maar het is wel vervelend. Zeker voor de mensen met wie ik in contact geweest ben. Ik heb ze verwittigd en nu moeten ze ook testen ondergaan en eventueel in quarantaine. Ik hoop dat ik niemand besmet heb. Dat is nu nog het grootste vraagteken, want de incubatietijd bedraagt vijf à zes dagen. Al de mensen die ik sinds vrijdag op het kantoor gezien heb, moeten nu testen ondergaan. Van mijn huisgenoten is er tot nu toe niemand besmet, maar ze zitten ook allemaal in quarantaine. De zoon is weer vertrokken naar zijn kot in Gent, mijn vrouw is ondertussen al twee keer getest en twee keer negatief.”

Ondertussen blijft het waakzaam zijn voor symptomen. “Op dit moment voel ik me prima, maar de dokter zegt dat de symptomen nog kunnen komen. Hij zei dat als je na vijf dagen nog steeds niets voelt, je ervan af bent. Dus we blijven voorzichtig”, besluit Stephan Mourisse. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier