Burgemeester Van Quickenborne lacht voorstel om rally af te schaffen weg

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond legde Groen een voorstel op tafel om vanaf 2020 geen autocross, motorcross en autorally op het Kortrijkse grondgebied meer toe te laten. De partij is vooral bezorgd over de impact op het milieu. “Denk je nu echt dat we dat zo maar gaan opdoeken?”, reageerde de burgemeester.

De 6 uren van Kortrijk, of de rally zoals de Kortrijkzanen die ook wel noemen, is een evenement van twee dagen waarbij wagens door het centrum van de stad racen. Volgens Groen is de impact op het milieu van het evenement in deze groene tijden niet langer te verantwoorden. “Zwevegem (waar de rally sinds kort niet meer welkom is, n.v.d.r) durft wat Kortrijk niet wil: Rally’s naar de geschiedenisboeken verwijzen. Het was een krachtig signaal van de liberale burgemeester van Zwevegem: klimaatambities zijn moeilijk te verzoenen met een rally. Wat Groen, heel wat buurtbewoners en milieubewegingen al zeggen van bij de heropstart van de rally dringt wel door in onze buurgemeente. Maar ons stadsbestuur heult mee met de organisatoren van de rally.”, aldus Matti Vandemaele (Groen).

“Het klimaat en onze planeet redden, gaan we niet doen met woorden en beloftes maar wel met concrete beleidsdaden. Daarom stelt Groen Kortrijk voor om het volgende te beslissen: vanaf 2020 wordt geen toelating meer gegeven voor de organisatie van autocross, motorcross en autorally op het Kortrijkse grondgebied“, besloot het gemeenteraadslid. Waarna hij er nog aan toe voegde dat de compensatiemaatregelen die de stad voorzien absoluut lachwekkend zijn.

De burgemeester geniet normaal nog van een weekje vaderschapsverlof maar maakte maandagavond een uitzondering om zijn geliefde rally op de gemeenteraad te verdedigen. “Ik heb in februari al in de krant uitgelegd wat ik vind van de zaak”, verzuchtte een duidelijk geïrriteerde burgervader. “Vorig jaar zorgde het onderwerp al voor spanningen in de gemeenteraad. We hebben dan beloofd om compensatiemaatregelen te nemen. Dus denk je nu echt dat we de rally zo maar gaan opdoeken?”

Volgens de burgemeester zorgen de 6 uren van Kortrijk voor amper 0.007 procent van de uitstoot in de stad. “De Paasfoor, het Vlastreffen, dat is allemaal veel vervuilender. Groen is dus niet consequent want dat kunnen ze niet. We hebben al 20.000 bomen geplant om te compenseren voor de uitstoot en ik ben niet van plan om die te kappen. Ik gun iedereen zijn plezier.”

Afsluiten deed Van Quickenborne met een sneer naar de fractieleider van Groen, David Wemel. “Tijdens de onderhandelingen vlak na de verkiezingen heb ik gevraagd of de rally een breekpunt was voor Groen, David heeft mij toen gezegd dat dat niet zo was. Nu moeten ze dus niet afkomen“, aldus de burgemeester. Een stoot onder de gordel waar geen van de oppositiepartijen om kon lachen. Het voorstel van Groen werd weggestemd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.