Burgemeester van Oudenburg herneemt taken na zware coronabesmetting: “Nog nooit zo ziek geweest”

Burgemeester Anthony Dumarey herneemt deze week voorzichtig zijn activiteiten na een ernstige coronabesmetting.©Laurette Ingelbrecht Laurette Ingelbrecht
Burgemeester Anthony Dumarey herneemt deze week voorzichtig zijn activiteiten na een ernstige coronabesmetting.©Laurette Ingelbrecht Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na meer dan drie weken geveld te zijn door corona herneemt burgemeester Anthony Dumarey voorzichtig zijn activiteiten. Maandag 26 april was hij voor het eerst weer aanwezig in het stadhuis. “Ik ben in mijn leven nog nooit zo ziek geweest, met negen dagen hoge koorts. Als je zelf besmet bent, besef je pas hoe erg corona kan toeslaan”, zegt de burgemeester, gelukkig dat hij opnieuw ten dienste kan zijn van zijn Oudenburgenaars. “Ja, ik voelde me schuldig dat ik de stad in de steek moest laten.”

Vlak na de online gemeenteraad van woensdag 7 april sloeg het coronavirus hard toe bij Anthony Dumarey (50). Hij schreef op donderdagmorgen op zijn Facebook: “Deze morgen ben ik opgestaan met een grieperig gevoel en heb meteen een corona zelftest gedaan. Vrijwel meteen kwam het onaangename nieuws dat ik positief ben. Ondanks mijn benen van lood en een kloppende hoofdpijn hoop ik van erge symptomen gespaard te blijven.”

Engelse variant

De burgemeester bleef echter niet gespaard. “Ik ben nu 50 jaar en ben in mijn leven nog nooit zo ziek geweest. Negen dagen koorts, nooit onder de 38 graden, dat vreet aan een mens. Dit virus is geen gewoon beestje. Je beseft pas hoe erg het kan toeslaan als je zelf besmet bent.”

“Ik let nochtans altijd heel goed op, maar krijg natuurlijk veel mensen op bezoek in mijn kantoor. Ik ontvang ze wel achter een scherm en dat blijkt nu niet voldoende beschermend”, beseft Anthony Dumarey.

Ik voelde me schuldig dat ik de stad in de steek moest laten

Het was de Engelse variant die de Oudenburgse burgervader velde. “En ik besmette zonder te weten ook mijn zoon Dwight en rechterhand Niels Cheyns. Gelukkig heb ik het virus aan niet meer mensen doorgegeven. Ik heb iedereen met wie ik contact had gehad dan ook verwittigd.”

“Ik ben zelden ziek, maar deze keer was het heel erg. Gelukkig is het zuurstofniveau de hele tijd goed gebleven. Toen ik me na een zevental dagen nog niet beter voelde, heb ik even overwogen om naar het ziekenhuis te gaan. Op de negende dag was de koorts weg en voelde ik me direct een ander mens. Gelukkig heb ik mijn smaak behouden en was alleen de reuk verminderd. Ik was wel enkele dagen misselijk, wat dan weer positief was voor mijn gewicht”, lacht Anthony Dumarey. “In tien dagen tijd ben ik toch enkele kilo’s vermagerd. De voorbije week ben ik dan stilletjes aan wat beginnen werken en heb ik honderden mails gelezen. Mijn mailbox puilde uit.”

Hernieuwde moed

Hoewel de vermoeidheid nog niet weg is, wil de burgemeester er zo vlug mogelijk weer zijn voor zijn inwoners. “Ik ben ongelooflijk blij dat ik de burgemeester van Oudenburg mag zijn en wil er dan ook staan voor deze stad. Ik voelde me heel slecht dat dit zolang niet kon. Ik besef nu meer dan voordien hoe graag ik deze job doe en beloof me verder dubbel en dik in te zetten voor onze stad en haar inwoners. De vele bezorgde berichtjes via gsm en Messenger deden veel deugd. Mede daardoor heb ik mijn courage voor 200 procent terug.”

Oproep

“Tot slot wil ik nog iedereen aanmoedigen om zich te laten vaccineren. We beleven geen normale periode en het is voor iedereen lastig. Maar tracht zo goed mogelijk alle maatregelen te respecteren. Samen geraken we hier uit”, doet de burgemeester een oproep naar zijn inwoners.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.